1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Siyah Kalem`e Irak gazı için ithalat lisansı

Siyah Kalem`e Irak gazı için ithalat lisansı

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak'tan Türkiye'ye doğalgaz getirmek üzere ilk ithalat lisansının Siyah Kalem Mühendislik firmasına verildiği öğrenildi. Edinilen...

Siyah Kalem`e Irak gazı için ithalat lisansı

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak'tan Türkiye'ye doğalgaz getirmek üzere ilk ithalat lisansının Siyah Kalem Mühendislik firmasına verildiği öğrenildi. 

Edinilen bilgiye göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Kuzey Irak'tan doğalgaz getirmek isteyen Siyah Kalem Doğalgaz AŞ'nin lisans talebini karara bağladı.

Siyah Kalem, Kuzey Irak'tan 2014'te 700 milyon metreküp, 2015'te 1.5 milyar metreküp, 2016'da 2.5 milyar metreküp, 2017-2031 yılları arasında her yıl 3 milyar metreküp, 2032 yılında 3.1 milyar metreküp ve 2033 yılında ise 3.2 milyar metreküp doğalgaz ithalatı yapma talebiyle EPDK'ya lisans başvurusu yapmıştı.

20 YIL DEĞİL, 26 YIL

Başvuruda 2014-2033 yıllarını kapsayan 20 yıllık bir lisans süresi öngörülürken, Kurul'un Perşembe günkü toplantısında verilmesi kararlaştırılan lisansın süresi ise 26 yıl olarak belirlendi.

SÖZLEŞME GECİKMİŞTİ

Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'yle enerji alanındaki yakın işbirliğimerkezi Irak hükümetinin tepkisini çekmişti. Bu yüzden lisans verilmesinin ön şartlarından biri olan doğalgaz-alım satım sözleşmesinin imzalanması gecikmişti.

EPDK da daha önce lisans talebinde bulunan Siyah Kalem şirketine, Irak tarafıyla imzalanmış doğalgaz alım-satım sözleşmesini getirmesi için yıl sonuna kadar ek süre tanımıştı.

KANGAL'A DA ORTAK

Siyah Kalem Şirketi, Konya Şeker ile birlikte katıldığı Kangal Termik Santrali özelleştirme ihalesini kazanmış, geçtiğimiz haftalarda Kangal Termik Santrali devralınmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler