1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Siyasilere gazetecilere güneş eğitimi verilmeli!

Siyasilere gazetecilere güneş eğitimi verilmeli!

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 18 / Ateş Uğurel) Potansiyel tüm güneş enerjisi kullanıcılarına, medya ve kamu kurumları...

Siyasilere gazetecilere güneş eğitimi verilmeli!

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 18 / Ateş Uğurel) Potansiyel tüm güneş enerjisi kullanıcılarına, medya ve kamu kurumları ile siyasetçilere eğitim verilmeli.

Ülkemizin en temel problemi olan eğitim eksikliği ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma hastalığı, maalesef güneş enerjisi sektörü için de bir istisna değil.

kWh ile kW arasındaki farkı bilmeyen enerji muhabirleri, 1 MegaByte güneş santrali kurmak isteyen yatırımcı ile 2005 yılının rakamlarını referans alarak "Güneş enerjisi çok pahalı" diyen siyasetçi aynı eşkenar üçgenin kenarlarını oluşturuyor.

Maalesef bazen bilinçli, çoğu kez bilinçsizce ortaya çıkan bu bilgi kirliliği, güneş enerjisi yatırımlarının kaplumbağa hızı ile olsa da nihayet ivmelenmeye başladığı ülkemizde artan şekilde devam ediyor.

GÜNDER BU İŞE EL ATSIN

Burada sektörün kanaat önderlerine, sivil toplum örgütlerine ve konuya hakim akademisyenlerine büyük görev düşüyor. Bizim önerimiz, bünyesinde üniversiteler-devlet kurumları ve özel sektör temsilcileri olan tek dernek konumundaki GÜNDER'in master bir eğitim programı kurgulaması.

Herhangi bir istisna olmadan Türkiye'deki tüm şehirler, bir "roadshow" kapsamında ziyaret edilir ve standart, tek günlük bir bilgilendirme etkinliği düzenlenir. Her etkinlik kapsamında daha önce basılmış olan "En Çok Sorulan 100 Güneş Sorusu ve Cevabı" temalı kitapçık mümkün olduğunca çok bireye/kuruma ulaşacak şekilde dağıtılır.

SOLARBABA BİLGİ PAYLAŞMAYA ENERJİ GÜNLÜĞÜ DESTEĞE HAZIR

Bu çalışmayı Solarbaba platformu olarak bu yaz bitireceğiz ve GÜNDER ile paylaşmaktan da mutluluk duyarız. Aynı çalışma elektronik ortamda da sürekli güncellenir ve vatandaşın kendi bölgesinde güneşten ne kadar elektrik üreteceği, ne kadar para kazanacağı/tasarruf edeceğini gösteren bir mobil applikasyon ile birlikte bedelsiz kullanıma açılır. Ayrıca Enerji Günlüğü de bu çalışmalara katkı sunmaya hazırdır.

Her şehrin belediyesi, ticaret-sanayi odası ve üniversiteleri ile ortak planlanacak bu konferans zincirinin, bilgi kirliliğini önemli ölçüde minimize edeceğini düşünüyoruz. Solarbaba platformu olarak da böyle bir çalışmanın içinde yer almaktan büyük bir keyif alırız.

GAZETECİLER VE SİYASETÇİLER ÇOK ÖNEMLİ

Sektör için ayrı bir öneme sahip olan basın kurumları ile finans kurumları da yine benzer başka bir çalışma kapsamında mutlaka bilgilendirilmeli, zira benzer zihin karışıklığı onlarda da mevcut.

En önemlisi ise bürokratlar, siyasi iktidar ve muhalefet ile yapılacak toplantılar olacaktır. TBMM bünyesinde güneş enerjisi konusunda bilgi sahibi olan milletvekili yok denecek kadar azdır. Güneş enerjisinin ülkenin makro ekonomisi ve bağımsızlığı için ne kadar önemli bir rol oynayacağı, bilhassa bu gruba detaylı bir şekilde aktarılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler