1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Snam'dan Gazprom'a Poseidon yerine TAP önerisi

Snam'dan Gazprom'a Poseidon yerine TAP önerisi

Enerji Günlüğü – İtalyan enerji şirketi Snam, Gazprom'a Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ulaşacak Rus gazı için Poseidon boru hattı yerine TAP'ın...

Snam'dan Gazprom'a Poseidon yerine TAP önerisi

Enerji Günlüğü – İtalyan enerji şirketi Snam, Gazprom'a Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ulaşacak Rus gazı için Poseidon boru hattı yerine TAP'ın kullanılmasını önerdi. 

Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak olan ve inşa çalışmaları devam eden Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ortaklarından İtalyan gaz iletim şirketi Snam Rus gazı için de TAP'ı önerdi. Snam Genel Müdürü Marco Alvera'nın, Gazprom Başkanı Aleksey Miller'e Türk Akımı'nın ikinci koluyla Avrupa'ya ulaşacak gazı Poseidon projesi yerine Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden taşımayı önerdiği ifade edildi.

Kommersant gazetesinin haberine göre, TAP'ın kullanılması Poseidon'a kıyasla en az iki kat daha az maliyetli olacak. Konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Gazprom'un ise teklifi değerlendirmeye hazır olduğu kaydedildi. 

Antik Yunanın deniz tanrısı "Poseidon"un adı ile anılan, ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy) Poseidon" projesi için Gazprom, Yunan DEPA ve İtalyan Edison şirketleri bir anlaşma imzalamışlardı. Projenin Türkiye-Yunanistan bağlantısı 2007'de tamamlanmış, denizaltı geçişini de öngören Yunanistan-İtalya bölümü askıda kalmıştı.

 Avrupa enerji güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacak en büyük projelerden biri olan Trans Adriyatik Boru Hattı, Yunanistan'dan Arnavutluk'a ve Adriyatik üzerinden İtalya'ya uzanacak. Mayıs ayında inşa çalışmalarında ilk yılı geride bırakan TAP, yüzde 41 oranında tamamlandı. Hattan 2020 yılında Azerbaycan'daki Şah Deniz II sahasından ilk gaz akışının gerçekleştirilmesi hedefleniyor. TAP'ın ortakları arasında BP, İtalya’dan Snam, Azerbaycan'dan SOCAR, Belçika'dan Fluxys, İspanya'dan Enagas ve İsviçre merkezli Axpo yer alıyor.

YUNAN DENİZ TANRISI POSEİDON TÜRK AKIMI'YLA CANLANIYOR

 

Önceki ve Sonraki Haberler