1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. SOCAR sondaj platformu göndermekten vazgeçti

SOCAR sondaj platformu göndermekten vazgeçti

Enerji Günlüğü – Azerbaycan devlet şirketi SOCAR, Türkiye’ye doğalgaz sondaj platformu göndermekten vazgeçti.Rum Simerini Gazetesi’nin ‘Azerilerden...

SOCAR sondaj platformu göndermekten vazgeçti

Enerji Günlüğü – Azerbaycan devlet şirketi SOCAR, Türkiye’ye doğalgaz sondaj platformu göndermekten vazgeçti.

Rum Simerini Gazetesi’nin ‘Azerilerden 180 derece dönüş’ başlığıyla verdiği habere göre, Güney Kıbrıs’ın tek yönlü olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) sondaj yapması için sondaj platformu gönderme konusunda Türkiye ile anlaşan Azerbaycan devlet şirketi SOCAR bu anlaşmadan vazgeçti.

Gazete, Azerbaycan devlet şirketi SOCAR’ın Güney Kıbrıs MEB’inde çıkarı bulunan ABD ile ters düşmek istememesi ve ‘kontrol edemeyeceği bir oyuna bulaşmak’ istememesi nedeniyle Türkiye’ye sondaj platformu göndermekten vazgeçtiğini belirterek, SOCAR’ın bu kararının Rum yönetimini memnun ettiğini ifade etti.

Rum yönetimi ile arası iyi olan ve bunun yanında Yunanistan doğalgaz şirketi DESFA’nın çoğunluk hisselerini satın almak isteyen Azerbaycan Kıbrıs sorunu gibi çetrefil bir sorunun içinde yer almak istemiyor.

TÜRKİYE ROMANYA’DAN PLATFORM TALEP ETTİ

Rum Alithia gazetesi ise, Azerbaycan’ın, Yunan hükümeti ile arasında geliştirdiği iyi ilişkiler nedeniyle Türkiye ile bu konuda anlaşma imzalamakta isteksiz olduğunu, ancak Romanya için aynı şeyin söz konusu olmadığını belirtti.

Romanya hükümeti maliyeti 1.5 milyar Euro olan platformu Türkiye’ye satmaya sıcak bakıyor. Petrol platformunun 2 yıl içinde teslim edilmesi bekleniyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ‘Bölgede Shell ile çalışıyoruz. 1 yıl içinde petrol bulgusuna rastlarsak platformu yerleştireceğiz’ demişti.

Önceki ve Sonraki Haberler