1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. SOCAR, Türk bankacıların merceğinde

SOCAR, Türk bankacıların merceğinde

minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:minor-latin>Enerji Günlüğü -mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:minor-latin>Türkiye...

SOCAR, Türk bankacıların merceğinde

minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:minor-latin>Enerji Günlüğü -

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:

minor-latin>Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın başkanlığında,  Türkiye’nin önde gelen bankaların tepe yöneticilerinin bulunduğu heyet, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’ye iş ve inceleme gezisi gerçekleştirdi. Aralarında Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası CEO’su Özcan Türkakın, Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Şahinbaş ve Kurumsal Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan,  Akbank Kurumsal Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Hakan Yüksel, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, Halkbank Kurumsal ve Ticari Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Atalay Tardus, Türk Ekonomi Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Musa Erdem, Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Bilgiç, Unicredit Proje ve Emtia Eş Başkanı Christoph Fischer ve Finansal Danışmanlıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şule Kılıç’ın  olduğu heyet, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR)  Başkanı Rövnag Abdullayev tarafından misafir edildi.  Heyete SOCAR’ın başta Türkiye’deki yatırımları olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştirdiği operasyonlar hakkında kapsamlı bilgi verildi.

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:

minor-latin> 

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:

minor-latin> Türk bankacılara SOCAR’ın merkez binasında; rafineri, enerji, doğalgaz, petrol ve petrokimya sektörlerindeki yatırımları hakkında sunum yapan Rövnag Abdullayev,  Petkim Yarımadası’ndaki yatırımlar ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ile birlikte 17 Milyar Dolara ulaşacak yatırımları ile “Türkiye’nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcı şirketi olacaklarına” vurgu yaptı.

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:

minor-latin>Yatırım ajandalarını Türkiye’nin en büyük bankalarının yöneticileri ile paylaşmaktan mutluluk duyduklarını kaydeden Abdullayev, “Çağdaş Azerbaycan’ın kurucusu merhum Cumhurbaşkanımız Heydar Aliyev’in ‘Bir Millet İki Devlet’ ülküsünün gereği olarak Türkiye’ye yaptığımız yatırımlarla gelişimini sürdüren Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin giderek güçlenmesine katkı sağlıyoruz.  Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesi ile başlayan, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projeleri ile devam eden yatırımlar, iki kardeş ülkeyi stratejik ortaklığa taşıyan bir boyuta taşıdı. Petkim’in özelleştirilmesi ile büyük bir ivme kazanan stratejik ortaklığımız; Petkim Yarımadası’nda gerçekleştirmekte olduğumuz SOCAR Türkiye Rafinerisi, Petrokimya, Enerji, Lojistik projeleri ve TANAP projesi ile güç kazanacak, SOCAR olarak Türkiye’de yapacağımız yatırımların tutarı 2018 yılında 17 Milyar Dolara ulaşacak.Hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projelerimizi Türk finans sektörünün en üst düzeydeki temsilcilerine anlatmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’de yürüttüğümüz projelerimiz Türkiye’nin geleceğine inancımızın göstergesidir.  Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önderlikleri ve bizlere çizdikleri vizyon ile yürüttüğümüz projelerimize, Türk finans sektörünün bugüne kadar vermiş olduğu desteği, bundan sonra da artan bir ivme ile sürdüreceğine inanıyoruz. Ortak refahımıza hizmet edecek yatırımları hayata geçirmekten gurur duyuyoruz”dedi.

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:

minor-latin> 

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:

minor-latin>“SOCAR’IN TÜRKİYE’DE YAPTIĞI YATIRIMLARI DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ”

Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’a yapılacak seyahatten de çok önemli beklentileri olduğunu söyleyen Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı:   “SOCAR'ın bu davetine katılmaktan biz çok memnunuz. Burada SOCAR’ın Azerbaycan’daki, Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki faaliyetleri ve yatırımları ile ilgili çok önemli bilgiler aldık.   Azerbaycan dışındaki yatırımlarını Türkiye’ye yapıyor olmaları iki kardeş ülkenin ekonomik ilişkilerinin gelişmesi açısından memnuniyet verici.   Türkiye’de yaptığı yatırımların öneminin farkındayız ve dikkatle takip ediyoruz.   Bakü’ye ziyaretimizde ev sahipliği yapan başta SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev olmak üzere, SOCAR’a, SOCAR Türkiye’ye heyetim adına teşekkür ediyorum ”

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:

minor-latin> 

mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font:

minor-latin>“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DOĞRUDAN YATIRIMCISI ROLÜNE ADAYIZ”

SOCAR Türkiye’nin Azerbaycan ve Türkiye arasında giderek sağlamlaşan ekonomik işbirliğinin en önemli temsilcisi olduğunun altını çizen SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz ise, “Yatırımlarımızla Türkiye ile Azerbaycan kardeş ülke olmanın ötesinde ilişkilerini ekonomik olarak da perçinleme yolunda büyük bir kararlılıkla ilerliyoruz.” dedi. Petkim Yarımadası üzerinde “Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu”nu sağlayarak, kümelenme modeli çerçevesinde ham petrol ile başlayan ve nihai ürünle biten katma değer zincirini hayata geçireceklerini sözlerine ekleyen Kenan Yavuz,  şu değerlendirmeyi yaptı:  “İthal ettiğimiz ürünlerin yurt içinde üretilmesini sağlayarak, ülkemizde üretimin ve ihracatın dışa bağımlılığını azaltmayı ve Petkim Yarımadası'nı Avrupa'nın en büyük üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. STAR Rafinerisi inşaatımıza 25 Ekim 2011’de gerçekleşen tören ile başladık, rafineride alt yapı çalışmalarının neredeyse %70’ini tamamladık.  Petkim bünyesinde yeni ürün ve kapasite artışı yatırımlarımız bir yandan devam ediyor. Rafinerimiz başta olmak üzere yeni yatırımlarımızın artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Lojistik hedeflerimize ilerlerken, konteyner limanı işletmeciliğinde dünya lideri APM Terminals ile uzun süreli işletme anlaşması imzaladık.  ‘Value-Site’ Projesi çerçevesinde Petkim’in satın alınması ile birlikte yaklaşık 9 Milyar Dolar yatırım yapıyoruz. 2008-2018 döneminde TANAP projesi ile birlikte Türkiye'ye yapacağımız yatırımın tutarı 17 Milyar Dolara ulaşacak. SOCAR, Türkiye’de tarihsel olarak en büyük yatırımcı rolüne adaydır.  Yeni teşvik yasası kapsamında Rafineri ve Petrokimya yatırımları stratejik yatırım kapsamına alındı. Aralık ayında STAR Rafinerimiz için Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın elinden Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldık.  Rafinerimizden hemen sonra Petkim’de Etilen ve PTA kapasite artış projelerimiz de stratejik yatırım kapsamına alındı.  Projelerimiz hem Türkiye hem de Azerbaycan hükümetleri tarafından desteklenmektedir.” 

Önceki ve Sonraki Haberler