1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. SOCAR Türkiye elektrikte 1500 MW hedefliyor

SOCAR Türkiye elektrikte 1500 MW hedefliyor

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye, uzun vadede 1500 MW'lik kurulu güçle elektrik üretimindeki en büyük özel sektör oyuncularından biri haline gelecek.İzmir...

SOCAR Türkiye elektrikte 1500 MW hedefliyor

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye, uzun vadede 1500 MW'lik kurulu güçle elektrik üretimindeki en büyük özel sektör oyuncularından biri haline gelecek.

İzmir Aliağa’daki Petkim Yarımadası’nda Star Rafinerisi’nin inşasını sürdüren, Petkim tesislerinin kapasitesini de büyüten SOCAR Türkiye, elektrik üretiminde de büyük bir oyuncu olmaya doğru gidiyor.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Aliağa'daki Petkim Yarımadası’ndaki tesislerin ihtiyacının buradaki üretimle karşılandığını hatırlattı. Halen 228 MW kurulu kapasitenin devrede olduğunu belirten Kenan Yavuz, "Ortalama kullanımımız 148 MW. Rüzgara yaptığımız yatırım 51 MW ile ihtiyacın yüzde 18'lik kısmını karşılayacak" dedi.

Star Rafinerisi devreye girdikten sonra Petkim Yarımadası’nda toplam 350 MW'lik elektrik kurulu güce ihtiyaç duyulacağını kaydeden Kenan Yavuz şunları ekledi:

"SOCAR Power aracılığıyla iki santral daha kurma projemiz var. Uzun vadede 1500 MW’ye çıkmayı hedefliyoruz. Dışarıya da enerji ihraç eden bir yapı kurguluyoruz. Çünkü dışarıdan elektrik alınarak bu tesislerin ihtiyacı karşılanamaz. Ayrıca elektriğin dışında buhar ihtiyacımız da var. Saatte 600-700 ton buhar tüketiliyor. Proses nedeniyle devasa bir talep var. Santraller bu ihtiyacı da karşılayacak."

Kenan Yavuz, SOCAR Power'ın yeni santral projelerinin kömür ve doğalgaza dayalı olarak inşa edileceğini de ekledi.

SOCAR Türkiye'nin Aliağa'daki Petkim Yarımadası'na kuracağı Star Rafineri'si yıllık 10 milyon tonluk işleme kapasitesine sahip olacak. 

Petkim Yarımadası'nda 2 bin TWU'luk konteyner elleçleme kapasiteli Petkim Limanı'nın ise Eylül 2015'te faaliyete geçmesi hedefleniyor.  

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler