1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Socar Türkiye, İzmir Havaalanı’nda akaryakıt tesisi işletecek

Socar Türkiye, İzmir Havaalanı’nda akaryakıt tesisi işletecek

Socar Türkiye, İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nda yurt içi ve yurt dışı uçuşları gerçekleştirilen uçakların yakıt ihtiyacının temini için akaryakıt (ihrakiye) depolama ve dolum tesisi işletecek. 

Socar Türkiye, İzmir Havaalanı’nda akaryakıt tesisi işletecek

Enerji Günlüğü - Socar Türkiye, İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nda yurt içi ve yurt dışı uçuşları gerçekleştirilen uçakların yakıt ihtiyacının temini için akaryakıt (ihrakiye) depolama ve dolum tesisi işletecek. 

İzmir İli, Gaziemir İlçesi, Adnan Menderes Hava Alanı sınırları içinde DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi)’den kiralanan 2.500 m2’lik alanda, Socar Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 1503,703 metreküp kapasiteli Akaryakıt (İhrakiye) Depolama ve Dolum Tesisi’nin işletmesinin devam edilmesi planlanıyor.

820 bin lira değerindeki proje kapsamında, havaalanı bünyesinde bulunan hava araçlarına ihtiyaç duydukları sektörel akaryakıt (ihrakiyenin) sağlanacak. DHMİ’den kiralanan alan içerisinde 2 adet depolama tankı, 2 peronlu dolum adası, 1 peronlu boşaltım adası ve personel sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı, idari birimlerin çalıştığı ofis olarak kullanılacak idari bina bulunuyor. 

Tesiste 2 adet depolama tankı mevcut olup, birinci tank; 751,474 m3, ikinci tank; 752,229 m3 kapasiteli olmak üzere, yer üstü dikey silindirik depolama tanklarında toplam 1.503,703 m3 sektörel akaryakıt (Jet A-1) depolanması faaliyetine; Socar Turkey Petrol Enerji Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından devam edilecek.

İHRAKİYE NEDİR?

İhrakiye; Ülkenin karasuları ve/veya karasuları bitişiğinde deniz vasıtalarına veya hava meydanlarında yerli ve yabancı hava taşıtlarına sağlanan sektörel akaryakıt ve madeni yağ, olarak tanımlanmaktadır. İhrakiye tesislerinde, herhangi bir üretim faaliyeti gerçekleştirilmemekte olup, tesiste akaryakıtın depolanması ve hava araçlarına teslim faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Hava meydanlarında Jet A-1 yakıtı depolaması işlemi, değişik nedenlerle hidrant sisteminden zamanında çekilemeyecek ya da tankerle taşınması sağlanamayacak olan yakıt ile olağanüstü durumlara karşı yedek yakıtı depolamak amacıyla kurulur. Bu sebeple, ihrakiye tesisleri, sektörel talebi karşılayacak ve güvenli stok seviyelerini idame ettirecek kapasitede kurulmaktadır. 

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler