1. HABERLER

  2. PETROL

  3. SOCAR ve Turcas, STAR Rafinerisi için 18 yıl vadeli kredi kullanacak

SOCAR ve Turcas, STAR Rafinerisi için 18 yıl vadeli kredi kullanacak

Enerji Günlüğü - Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, yüzde 18.5 payla ortak oldukları İzmir Aliağa'da kurulacak STAR Rafinerisi için 4...

SOCAR ve Turcas, STAR Rafinerisi için 18 yıl vadeli kredi kullanacak

Enerji Günlüğü - Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, yüzde 18.5 payla ortak oldukları İzmir Aliağa'da kurulacak STAR Rafinerisi için 4 yılı ödemesiz 18 yıl vadeli 3.5 milyar dolarlık kredi kullanılacağını söyledi. 

Turcas Petrol (BİST:TRCAS) Genel Kurulu İstanbul'da toplandı. Elektronik Genel Kurul olarak nitelendirilen toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Tecmen, Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Batu Aksoy, Yönetim Kurulu Üyeleri; Banu Aksoy Tarakçıoğlu, Ayşe Botan Berker ve Mehmet Sami de katıldılar.

YÖNETİM KURULU'NDA KADIN ÜYE SAYISI YÜKSELDİ

Toplantıda Mehmet Sami’nin Yönetim Kurulu’ndan ayrılmasıyla boşalan pozisyona bankacılık ve finans sektörünün deneyimli isimlerinden Neslihan Tonbul seçildi. Bu değişiklik sonrasında Turcas Petrol’ün 7 kişiden oluşan Yönetim Kurulu’ndaki kadın üye sayısı 3’e ulaştı.

Yönetim Kurulu Başkanı Erol Aksoy, şirketin 2012 yılı sonuçlarına ve 2013 yılı hedeflerine dönük bilgi verirken, "Akaryakıt dağıtımı, rafineri ve elektrik sektörülerinde büyük ölçekli katma değer yaratan yatırımlar gerçekleştirerek yatırımcılarımıza bu cazip projelere ortak olma fırsatı sunmaktayız" dedi.

Turcas Petrol’ün yurtiçi ve dışında yaşanan krizleri yatırım fırsatı olarak görüp bu süreçte büyük yatırımların bir parçası olmayı kendisine hedef olarak belirlediğini anlatan Aksoy şöyle dedi:

"Turcas, işte bu ekonomik krizleri fırsata çevirebilme refleksleri çerçevesinde yarattığı verimli ve sinerjik çalışma ortamı sayesinde RWE ile birlikte Denizli’de Doğalgaz Çevrim Santrali yatırımını öngörerek hayata geçirmiş ve SOCAR ile Türkiye’de ilk defa Stratejik yatırım Belgesi alan 10 milyon ton/yıl kapasiteye sahip Türkiye’nin ikinci rafinerisi yatırımına başlamıştır. STAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR) Projesi’nin hayata geçirilmesine yönelik olarak 20 Mayıs 2013 tarihinde STAR Rafineri AŞ ile Technicas Reunidas, Saipem, GS Engineering ve Itochu firmalarından oluşan Konsorsiyum arasında EPC (Mühendislik, Tedarik ve İnşaat) Sözleşmesi imzalanmıştır. Projenin finansmanına ilişkin çalışmaların 2013 yılı son çeyreğinde sonuçlandırılması planlanmaktadır."

STAR'A 7 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN TEKLİFİ GELDİ

Erdal Aksoy, İzmir Aliağa Yarımadası'na kurulacak ve yüzde 18.5'lik hissesi Turcas Petrol'e ait STAR Rafinerisi'nin 3.5 milyar dolarlık finansman ihtiyacı için görüşmelere çıkıldığını hatırlattı. Finansman için 7 milyar dolarlık talep geldiğini belirten Erdal Aksoy, dört yılı geri ödemesiz 18 yıllık kredi kullanacakları bilgisini verdi.

STAR Rafinerisi için Turcas'ın payına 1 milyar dolarlık bir yatırım düştüğünü anlatan Aksoy, bunun yaklaşık 324 milyon dolarlık kısmını özkaynaklarıyla karşılayacaklarını, yaklaşık 650 milyon dolarlık kısmın ise tamamen projeden geri ödeme biçiminde olacağını söyledi. Kullanılacak 18 yıl vadeli kredinin faizinin de yüzde 2'lerin altında olacağını anlatan Aksoy, "Eximbankalarının yaptığı muhafazakar tahminlere göre 800 milyon dolarlık bir EBİTDA söz konusu. Eğer bu EBİTDA yaratılabilirse bırakın bizim borcumuzun ödenmesini oradan çok büyük bir kâr marjı yaratacağız" dedi.

Aksoy, STAR Rafineri finansmanı için altı ülke (İspanya, İtalya, Güney Kore, Japonya, Fransa ve ABD) eximbankı'na ek olarak EBRD ve IFC ile de görüşmeler yürütüldüğünü söyledi. Aksoy, yıl sonuna doğru kredi anlaşmasının kapanacağını öngördüklerini kaydetti.

DENİZLİ SANTRALİ AÇILIYOR, TURCAS IRAK'LA İLGİLENİYOR

Erdal Aksoy, Turcas'ın ortak olduğu bir diğer önemli porje olan Denizli'deki doğalgaz çevrim santraline ilişkin bilgiler de verdi. Aksoy, Alman RWE ile ortaklaşa kurdukları ve yüzde 30'una sahip oldukları santralin bir ay içinde açılarak şirket için nakit yaratacak bir pozisyona geleceğini vurguladı. Kuzey Irak'ta da ciddi çalışmalar yürüttüklerini anlatan Erdal Aksoy, "Turcas olarak Doğu Akdeniz de dahil, ilgilenmediğimiz hiçbir proje yok" diye konuştu.

Turcas Petrol 2012 yılını 70.6 milyon dolarlık net kâr ile kapatmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler