1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Soğancı: Borç nedeniyle elektriksiz bırakma insan hakları ihlali

Soğancı: Borç nedeniyle elektriksiz bırakma insan hakları ihlali

Enerji Günlüğü - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, borç nedeniyle elektriksiz bırakmanın insan...

Soğancı: Borç nedeniyle elektriksiz bırakma insan hakları ihlali

Enerji Günlüğü - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, borç nedeniyle elektriksiz bırakmanın insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Toplumsal Etkileri Çerçevesinde Enerji ana temasıyla 3 gün sürecek TMMOB 9. Enerji Sempozyumu 12 Aralık 2013’de başladı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, elektriğin ticari bir mal değil, toplumsal bir hizmet olduğunu ifade etti. Yapısı gereği doğal tekel olması nedeniyle elektrik üretiminde merkezi planlamanın zorunluluk olduğunu belirten Soğancı, sanayileşme tercihleriyle enerji politikalarının beraber ele alınması gerektiğini vurguladı. Soğancı, “Borç nedeniyle elektriksiz bırakma insan hakları ihlalidir” dedi.

Enerji sektörünün geçirdiği dönüşümle dışa bağımlı hale geldiğini savunan Soğancı, bu süreçte ülke ve ülke insanının ihtiyaçlarının daha da önem kazandığını belirtti.

ÖZDEN: BU YÜKSEK BAĞIMLILIKLA DIŞ İLİŞKİLERDE BAĞIMSIZ OLUNAMAZ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden ise dünyada yaklaşık 1,5 milyar insanın hala elektriksiz yaşadığını söyledi.

Türkiye’nin enerjide büyük oranda dışa bağımlı olduğuna dikkati çeken Özden, enerjide bu denli yüksek dışa bağımlılıkla dış ilişkilerde bağımsız ve başarılı olunamayacağını dile getirdi.

HANİ ELEKTRİK UCUZLAYACAKTI?

Türkiye’nin enerji ithalatının yılda 60 milyar Doları bulduğuna işaret eden Özden, enerji alanındaki sorunların çözümünün diğer sektörleri de olumlu etkileyeceğini belirtti.

Enerjideki serbestleşme politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özden, “Geçen 10 yılda sistem oturmadı, umutla beklenen sonuçlar enerji sektöründe elde edilmedi, kısa sürede elde edilecekmiş gibi de görünmüyor. Hani elektrik ucuzlayacaktı, hani daha kaliteli enerji sektörü yaratılacaktı? Bunlar henüz toplumun beklediği ölçüde gerçekleşmedi. Bunların gerçekleşmesi için önümüzde kısa olmayan bir yol var” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler