1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Soğancı: TMMOB yolundan dönmeyecek

Soğancı: TMMOB yolundan dönmeyecek

Enerji Günlüğü - TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, mevcut iktidarın meslek odalarını Bakanlıklara bağlamayı tamamladığını ve bunun...

Soğancı: TMMOB yolundan dönmeyecek

Enerji Günlüğü - TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, mevcut iktidarın meslek odalarını Bakanlıklara bağlamayı tamamladığını ve bunun rant politikalarının önünde engel olarak gördüğü TMMOB‘yi susturmak ve işlevsizleştirmek için yapıldığını söyledi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı yazılı bir açıklama yayınlayarak, Orman Mühendisleri Odası‘nın idari ve mali denetimini Orman ve Su İşleri Bakanlığı‘na verilmesiyle başlayan, 11 meslek odasının idari ve mali denetimini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na vermek üzere kararname hazırlayan ve son olarak da kalan 12 meslek odasının da Bakanlıklara dağıtıldığını öğrendiklerini ifade ederek, bunun siyasi iktidarın rant politikalarının önünde engel olarak gördüğü TMMOB‘yi susturmak ve işlevsizleştirmek için yapıldığını söyledi.

AKP iktidarının tüm kurumları olduğu gibi TMMOB‘yi de kendinden yana yeniden dizayn etmeye çalıştığını söyleyen Soğancı, “Uzun zamandır bu yönde sürdürdüğü çalışmalarını son olarak 6235 sayılı TMMOB Kanunu‘na 12 Eylül darbecilerince 1983 yılında eklenen ancak 30 yıl boyunca uygulanmayan "bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılmasını" gündeme getirerek somutlaştırmıştı” dedi.

‘11 MESLEK ODASININ İDARİ VE MALİ DENETİMİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI‘NCA YAPILACAK’

7 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Orman Mühendisleri Odası‘nın idari ve mali denetimini Orman ve Su İşleri Bakanlığı‘na verildiğini hatırlatan Soğancı, “Siyasi iktidarın 11 meslek odasının idari ve mali denetimini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na vermek üzere bir kararname hazırladığını biliyorduk. Yayımlanma aşamasında olan Bakanlar Kurulu Kararına göre Çevre Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, İç Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Jeofizik Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Makina Mühendisleri, Mimarlar, Peyzaj Mimarları ile Şehir Plancıları Odalarımızın idari ve mali denetimleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak.

‘KALAN 12 ODAMIZ DA BAKANLIKLARA PAYLAŞTIRILMIŞ’

Kalan 12 odanın da Bakanlıklar tarafından paylaşılmasının tamamlanmış olduğunu öğrendiklerini belirten Soğancı, “Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı‘nın Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne sunduğu kararname taslağına göre; kalan 12 odamızın idari-mali denetimini yapacak Bakanlıklar şöyle belirlenmiş: Bilgisayar Mühendisleri, Fizik Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ile Tekstil Mühendisleri Odaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın; Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri ile Gemi Mühendisleri Odaları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının; Gıda Mühendisleri ile Ziraat Mühendisleri Odaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın; Maden Mühendisleri, Metalurji Mühendisleri ile Petrol Mühendisleri Odaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın; Meteoroloji Mühendisleri Odası da Orman ve Su İşleri Bakanlığı‘nın idari ve mali denetimine giriyor” dedi.

‘TMMOB "KRAL ÇIPLAK!" DEMEYE DEVAM EDECEK’

TMMOB ve odalarının mali denetimi Genel Kurullarda seçilen Denetleme Kurullarınca yapıldığını ve TMMOB ve bağlı odalarının Yönetim Kurulu kararları ve uygulamaları üyenin denetimine her zaman açık olduğunu hatırlatan Soğancı, “Biz biliyoruz: AKP iktidarının yapmak istediği denetim değil, rant politikalarının önünde engel olarak gördüğü TMMOB‘yi susturmak ve işlevsizleştirmektir. Bir kez daha söyleyelim; AKP, TMMOB‘yi yürüdüğü yoldan döndüremeyecektir.

TMMOB ve bağlı odaları, "Padişahım çok yaşa" diyenlerle birlikte asla saf tutmayacaktır. Aksine TMMOB; bilimin ve tekniğin yol göstericiliğinde dillerin kesildiği, gözlere mil çekildiği, kulakların sağır edildiği her ortamda; görecek, duyacak ve daha da önemlisi "Kral Çıplak!" demeye devam edecektir” dedi.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler