1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. “Solar Decathlon 2013” misyonunu tamamladı

“Solar Decathlon 2013” misyonunu tamamladı

Enerji Günlüğü – ABD’de gerçekleştirilen ‘Solar Decathlon’ yarışması tamamlandı. Yarışmayı geleneksel Avusturya dağ evlerinden esinlenen Avusturya...

“Solar Decathlon 2013” misyonunu tamamladı

Enerji Günlüğü – ABD’de gerçekleştirilen ‘Solar Decathlon’ yarışması tamamlandı. Yarışmayı geleneksel Avusturya dağ evlerinden esinlenen Avusturya takımı kazandı. 

ABD Enerji Bakanlığı, 2002’den bu yana iki yılda bir düzenlediği “Solar Decathlon” ile enerjisini tümüyle güneşten alan, düşük maliyetli akıllı evler tasarlanması ve üretilmesini amaçlıyor. Yüzlerce aday arasından seçilen 20 takımın, tasarladıkları evi istenen kriterlere uygun şekilde iki yıl içinde inşa etmeleri gerekiyor. Evlerin maliyetlerinin büyük bölümü, takımların işbirliğine gittiği sponsorlar tarafından sağlanıyor.

The Solar Decathlon yarışması özünde basit bir gerçeği göstermek istiyor: Evler bugün enerji etkinliğinden su kullanımına, çeşitli çekici tasarımlar ve uygun maliyetlerle yenilikçi bir şekilde inşa edilebilir.

‘Solar Decathlon’ yarışmasının Çin 2013 ayağına ilk ve tek Türk Takımı olarak ODTÜ, yarışma için tasarladıkları jean kumaşla yalıtılmış ev “eCOurt” ile katılmıştı.

KAZANAN AVUSTURYA TAKIMI OLDU

Farklı kategorilerde ödüllerin dağıtıldığı yarışmada, toplamda elde ettiği üstünlükle kazananViyena Teknoloji Ünivesitesi öğrencilerinden oluşan Avusturya takımıoldu.Avusturya’nın kırsal evleri ve dağ kulübeleri olan geleneksel atrium-style evlerden esinlendikleri ev neredeyse tamamıyla ağaçtan yapılmış ve tamamen geri çekilebilir cam duvarlara sahip.Perdeler, plastik görünümlü tekstilden yapılmış ve göz alıcı. Mutfak zemini sıkıştırılmış talaşlardan yapılmış. Enerji ise 8.6 Kw ‘lık çatı panel sistemi ile sağlanıyor.

Yarışmada ikinci sırayı Las Vegas Nevada Üniversitesi takımı alırken, üçüncülüğü Çek Teknik Üniversitesi aldı.

ÇALIŞMALARININ FARKLI KATEGORİLERDE DEĞERLENDİRİLDİĞİ BİR YARIŞMA

‘Solar Decathlon’ yarışmasında finale kalan 20 takımın çeşitli kategorilerindeki performansları değerlendiriliyor. Buna göre;

•Sergi alanında halkın ziyaretine açılan evler, halkın oyuna sunuluyor. Bu yıl halkın seçimi ise, ağaç paneller ve kabinlerle aydınlık bir iç mekan, bahçe patikası vb. küçük dokunuşlarla beğeni toplayan Charlotte Kuzey Carolina Üniversitesi (UNCC) takımının UrbanEden evi oldu.

•Mühendislik dalında ise birinciliği, Queen’s Üniversitesi, Carleton Üniversitesi ve Algonquin Kolejinden öğrencilerden oluşan Ontario takımı kazandı. İkincilik Çek Cumhuriyetinin olurken, üçüncülüğü Avusturya’dan UNCC ve UNLV takımları aldı.

•Mimarlık kategorisinde birincilik Çek Cumhuriyetinin oldu. İkinciliği Stevens, üçüncülüğü ise USC aldı.

•Evin piyasa cazibesi alanında UNLV birinci, Avusturya takımı ikinci, Çek ve Stanford takımları üçüncü oldu. Burada dikkat edilen temel nokta, evin ne kadar işlevsel ve rahat olduğu, kolayca kurulup kurulamadığı ve insanlara çekici gelmesi.

•En ucuz maliyetli ev yapımında ödülü evlerinin maliyeti 250 bin dolardan az olan üç takım paylaştı: Standford, Norwich ve Kentucky/ İndiana.

•Evlerin değil de takımların evlerini tanıtmak için kurdukları iletişimin değerlendirildiği İletişim dalında ödül Avusturya’nın oldu. Onu UNLV ve Middlebury takip etti.

•Evde en iyi ve eğlenceli şekilde konuk ağırlayan takım ise Santa Clara oldu. Bunun belirlenmesi için bir akşam yemeği partisi verildi ve orada sergilenen ev sahipliği, yemeklerin kalitesi, atmosfer, TV veya bilgisayarları açık olması hatta bir film gecesi düzenlemek gibi kriterler dikkate alındı.

•Evin düzenli ve rahat bir ısı ve belli düzeyde nemlilik oranına sahip olması şartını en iyi yerine getiren Santa Clara ‘ Comfort Zone’ ödülünün sahibi oldu. Onu Capitol DC Takımı ve Çek Cumhuriyeti izledi.

•Evde sıcak su akımındaki bazı koşulları (On dakika/veya daha az süre içinde 110 derece sıcaklıkta 15 galon sıcak su akımını sağlama gibi) altı takım sağladı ve ödülü paylaştılar.

•Yiyeceklerin soğutulması ya da dondurulması, çamaşırların yıkanıp kurutulması ve çamaşır makinesinin kullanılması gibi bir ailenin günlük yaşam içinde ev aletlerini en iyi şekilde kullanımını sağlayan evi yapan USC takımı ev araç- gereçleri ödülünün sahibi oldu.

ENERJİ ETKİNLİĞİ ÖDÜLÜ BÜTÜN TAKIMLARIN

•Enerji etkinliği en yüksek evi bütün takımlar üretebildiler, dolayısıyla ‘ Enerji Dengesi ‘ödülü herkesin oldu. Bu ödülde bir ev enerji etkinliğini nasıl maksimize edebilir sorusundan hareket edilerek, Solar PV’ler, güneş panelleri, güneş enerjili sıcak su gibi ürünler kullanarak enerji üretme ve tüketme kriteri esas alınıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler