1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. SolarEX Fuarı’nda marka ve patent kavgası

SolarEX Fuarı’nda marka ve patent kavgası

Elin Enerji, solar PV panel markası Sirius adını kullanan konstrüksiyon firmasının da katılımı nedeniyle SolarEX İstanbul Fuarı’nı protesto etti, kurduğu Standı ziyarete kapalı tutuyor. 

SolarEX Fuarı’nda marka ve patent kavgası

Enerji Günlüğü - Kendi alanında dünyanın en büyük etkinlikleri arasında gösterilen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex İstanbul, Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde 16’ıncı kez kapılarını açtı. Fuar bu yıl öncekilere oranla daha fazla katılımcı ile daha geniş bir alana yayılıyor. Alan ve katılımcı artışında şarj ve depolama sistemleri alanındaki oyuncuların etkili olduğu gözleniyor. 

ELİN ENERJİ’NİN PROTESTOSU

16. SolarEX İstanbul Fuarı’nın ilk gününe, marka ve patent kavgası damgasını vurdu. Türkiye’nin önde gelen güneş ekipmanı üreticileri arasında yer alan Ankara merkezli Elin Enerji, önceden kiraladığı stand alanına organizatör firma Voli Fuarcılık’ı protesto eden bir afiş asarak, etkinliğe aktif olarak katılmadığını ilan etti. Elin Enerji yetkilileri, söz konusu standın etrafına Fuar ziyaretçilerinin içeri girmemesi için de bir bariyer çekti.   

VOLİ FUARCILIK’A TEPKİ 

Kamuoyu Bilgilendirmesi, Marka Ayırt Ediciliği ve Marka Hakkına Saygı Çağrısı başlıklı duyuru afişinde şu ifadeler yer aldı: 

“Sirius markamız Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) tarafından Elin Elektrik İnşaat Müşavirlik Proje Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’(biz nezdinde 21 Aralık 2020 tarihinden itibaren hukuki koruma elde etmiş ve 5 Ocak 2022 tarihinden itibaren de Elin AŞ nezdinde tescillenerek, lehimize bilinirlik ve yarın edicilik kazanarak firmamız ve ürünleri ile özdeşleşmiştir. 

Şirketimiz ile aynı sektörde faaliyet göstermekte olan Fuar katılımcısı Sirius PV Tech unvanlı firmanın kullanmakta olduğu marka ile Sirius markamız arasında hiçbir bağ ulunmamaktadır. Firma iltibas suretiyle gerçekleştirdiği haksız fiillerine ilişkin yasal yollara başvurmamıza karşın firma eylemlerine son vermemiştir. 

Sektörümüzde kalite ve güvenilirliğin simgesi olan marka değerimiz zarar görmemesi adına ve konu hakkında daha önce tarafımızca yapılmış kamuoyu bilglendirmesine karşın Solarex tarafından bu durumun gözden kaçırılması nedeni ile kurumsal Şirket politikamız gereğince fuara katılmama kararımızı bilginize sunarız.”

Elin Enerji’nin açıklamasının altında, “Sizler için İstanbul’da olacağız” notu ile birlikte görüşme talepleri için bir telefon numarasına da yer veriliyor. 

Elin Enerji Yönetim kurulu Başkanı Arda Yalı, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, uzun yıllardır SolarEX'e katıldıklarını belirterek ifade ederek, Sirius markasını kullandıkları bilinmesine rağmen başka bir firmanın aynı ad altında fuara katılımına izin vermesini doğru bulmadıklarını böyledi. Kurumsal olarak Fuar'dan çekilme kararı aldıklarını kaydeden Yalı, haklarını aramayı sürdüreceklerini söyledi. 

sirius-pv-tech.jpegSIRIUS PV TECH 

Fuar alanında başka bir salonda standı bulunan Sirius PV Tech Teknoloji AŞ’nin Genel Müdürü Eslem Koç Enerji Günlüğü’ne yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: 

“Şirketimiz 2021 yılında kuruldu. Marka patent başvurumuzu 2022’de yaptık, 2023’te de kabul edildi. Aynı sektöre hizmet vermekle birlikte üretim ve faaliyet alanlarımız farklı. Biz çelik konstrüksiyon üretiyoruz, Elin Enerji PV panel üretimi yapıyor. Dolayısıyla bizce bir marka çakışması yok. Zaten bugüne kadar böyle bir tartışma da yaşamadık. Ayrıca konunun sosyal medyada magazin konusu hukuki ve ticari açıdan yanlış buluyoruz.”

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler