1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Soma Holding: Hiçbir ihmalimiz yok

Soma Holding: Hiçbir ihmalimiz yok

Enerji Günlüğü - Soma'daki facianın 4. gününde basın toplantısı düzenleyen Soma Holding, kazada hiçbir ihmalleri olmadığını söyledi.Soma Holding...

Soma Holding: Hiçbir ihmalimiz yok

Enerji Günlüğü - Soma'daki facianın 4. gününde basın toplantısı düzenleyen Soma Holding, kazada hiçbir ihmalleri olmadığını söyledi.

Soma Holding düzenlediği basın toplantısında, kazada herhangi bir ihmallerinin olmadığını belirterek, kazanın trafoyla ilgisinin olmadığı, taşeron işçi çalıştırılmadığı ve yaşam odalarının olmadığı, olsa da çok işe yaramayacağı açıklamalarını yaptı.

Maden Şirketinin Genel Müdürü Ramazan Doğru “Yeni yaşam odası planlaması yapılmıştı. Üst bölümde yaşam odası yok, alt bölümde de yeni yapılıyodu. Üretim aşağıda olduğundan yukarıda oda olsa da faydası olmazdı. Maden yasasında yaşam odası yapma zorunluluğu yok.” dedi.

Yaşanan kazanın trafo ile ilgisinin olmadığını, trafonun yanının başladığı yere 1800 metre uzaklıkta olduğunu belirten Doğru, “Kazanın nasıl olduğunu bilirkişiler söyleyecek.Kaza 140 kodunda 4 üncü bant diye tabir ettiğimiz anayolumuzda meydana geldi. Tespit edilmesi mümkün olmayan kızışmayukarıdan düşen korlarınve havanınhızıyla yangın şiddetini artırdı. Kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum çok büyük bir acı içerisindeyim.” dedi.

Şirket yetkilileri ayrıca yaşam odasına sığınmak yerine dışarı kaçmanın daha iyi olduğunu söylediler ancak 284 işçinin niye kaçmadıklarıyla ilgili bir açıklama yapamadılar.

İşletme Müdürü Akın Çelik ise, sürekli yangınlarla boğuştuklarını belirterek, yangınları barajlıyarak ve içerisine küllü su basarak söndürdüklerini söyledi. 500 kişiyi alabilecek kadar kaçış odalarının olduğunu, ancak olayın 2-3 dakika içinde gerçekleştiğini söyleyen Çelik, yoğun dumanın işçilerin yollarının kapatması gibi bir sıkıntı olduğunu, görüş mesafesinin 0'a 1 metreye düştüğünü söyledi.

Yeraltına giren işçi sayısının 787 olduğunu belirten Çelik, kazanın neden geldiğini bilmediklerini ve hiçbir ihmallerinin bulunmadığını söyledi.

İK Müdürü Celalettin Gökaşan ise yaptığı konuşmada 2941 işçisinin tamamının Soma kömürlerinin işçisi olduğunu, madende bir tane bile yabancı uyruklu işçi, 18 yaşın altında işçi ve taşeron işçi bulunmadığını söyledi.

YAŞAM ODALARI KONUSUNDA ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Yaşam odaları konusunda şirketin sahibi Alp Gürkan şirket yetkililerinin tersine açıklamalarda bulundu. Gürkan, “Arkadaşlarım bir sene önce çalışma alanlarında yapılan bir odadır yaşam odası. Bu odalar ana taşın içinde yapılacak. Eğer kömürün içinde yaparsanız bir yangında odanın içinde olan insanlar yanar. Taşlı bölgede yaşam odası yapmamız gerekir. Esas üretim alanı olmadığı için ana taşa girilerek yapılıyor bu yaşam odası. Yaşam odası hemen her yere yapılamaz. Kömür madeninin içine yapamazsınız. Civara yapabilirsiniz. Yaşam odasının Türkiye’de hazırlığını yapmak da maden içinden geçerek olur. Madenin içinden geçiyor. Tünel sürerek yapılır. Oraya gitmeden oda yapsanız ne olur? Yaşam odası üretimin ağır olduğu yere yakın yapılır. Buradaki odanın hiçbir ehemmiyeti yok. Alt tarafta hazırlık yapılıyor şu an. Bu kaza üç ay dört ay sonra olmuş olsaydı. Bu insanlar kurtulacaktı yaşam odası olduğu için” dedi.

Gürkan ocağı devretmeyi düşünmediğini ve kendisi için geçerli olanın Bakanlık incelemesi olduğunu söyledi. Hükümetten kendisine bir tepki olmadığını ve hükümetin kendisine sadece geçmiş olsun dediğini de ekledi.


SOMA'NIN PATRONU ALP GÜRKAN'DAN İLK AÇIKLAMALAR

Önceki ve Sonraki Haberler