1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Somali’nin petrol ve gazı için işbirliği yapılacak

Somali’nin petrol ve gazı için işbirliği yapılacak

Türkiye ve Somali hükümetleri, Somali topraklarında ve denizlerinde petrol ve doğal gaz arama ve üretim çalışmalarında işbirliği yapacak. 

Somali’nin petrol ve gazı için işbirliği yapılacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile Somali’nin kara ve açık deniz bloklarında petrol ve doğal gaz alanında iş birliğini geliştirmek üzere bir hükümetlerarası anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladıklarını duyurdu. 

Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada, “Bu anlaşma ile Somali’nin sahip olduğu kaynakları Somali halkına kazandırmak üzere ortak faaliyetler gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki varlığını enerji alanındaki yeni iş birlikleri ile güçlendirmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Anlaşma, Somali’nin kara veya deniz bloklarından petrol arama, değerlendirme, geliştirme ve üretimini içeriyor. Bunun yanı sıra bu projelerle ilgili taşıma, dağıtım, rafineri, petrol ve ürünlerinin satışı ve hizmet operasyonları da anlaşma kapsamında yer alıyor. Anlaşma ayrıca, petrol projeleri alanında ikili bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari iş birliğinin geliştirilmesini teşvik etmeyi de amaçlıyor.

Bayraktar-Mohamed görüşmesinde ayrıca, “Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı Arasında Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı” da imza altına alındı.

TECRÜBE AKTARIMI

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 2020 yılında gerçekleştirilen doğal gaz keşfinin ardından 2023 yılında kara tesisine ilk gazı ulaştıran Türkiye, oluşturduğu modern filo sayesinde Akdeniz’de ve Karadeniz’de petrol arama faaliyetlerine devam ediyor. Edindiği tecrübeyi dost ve müttefik ülkelerle de paylaşan Türkiye, bu bağlamda Somali ile iş birliğine gitti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler