1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Sonatrach ve Eni doğal gaz anlaşması imzaladı

Sonatrach ve Eni doğal gaz anlaşması imzaladı

İtalya, Rus doğal gazına bağımlılığını azaltmak amacıyla Cezayir’den doğal gaz alımını kademeli olarak arttıracak.

Sonatrach ve Eni doğal gaz anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - Cezayir, İtalya'ya doğalgaz sevkiyatını arttıracak. Sonatrach ile İtalyan enerji şirketi ENI bu konuda bir anlaşma imzaladılar. 

İtalya Başbakanı Mario Draghi Cezayir'de Devlet Başkanı Abdulmecid Tebbun ile bir araya gelerek Cezayir'den İtalya'ya doğalgaz tedarikini arttırmayı ve gaz fiyatlarını küresel piyasalara göre gözden geçirmeyi görüştüler. İki liderin huzurunda Cezayir kamu enerji şirketi Sonatrach ile İtalyan enerji şirketi ENI arasında doğal gazla ilgili bir anlaşma imzalandı.

Anlaşma ile TransMed boru hattının kapasitesi kullanılarak İtalya'ya doğal gaz sevkiyatının arttırılması hedefleniyor. Böylece 2023-2024’te doğal gaz sevkiyatının yılda 9 milyar metreküpe kadar kademeli olarak artırılacağı kaydediliyor. Cezayir 2021 yılında İtalya'ya 21,2 milyar metreküp gaz ihraç etmişti.

HÜKÜMETLER ENERJİDE İŞBİRLİĞİ YAPACAK

İtalya Başbakanı Draghi, "Hükümetlerimiz, enerji sektöründe ikili iş birliğine ilişkin bir niyet bildirgesi imzaladı. Buna, ENI ve Sonatrach arasındaki İtalya’ya doğalgaz ihracatını artırma anlaşması da ekleniyor" ifadelerini kullandı. 

CEZAYİR’DEN İKİ YENİ DOĞAL GAZ PROJESİ DAHA 

Öte yandan Cezayir, ülkenin güneyinde iki yeni projeyle günde 14,6 milyon metreküp doğalgaz üreterek uluslararası arzı artıracağını duyurdu. Cezayir kamu enerji şirketi Sonatrach'tan yapılan yazılı açıklamada, Ayn Tesile sahasındaki projelerin 4,6 milyonluk kısmının Haziran ayında kalan 10 milyonluk kısmının ise 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler