1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Sönmez Çimento Adana’da atık ısıdan elektrik üretecek

Sönmez Çimento Adana’da atık ısıdan elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Sönmez Çimento, Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan çimento fabrikası sahasında 9.9 MW kapasiteli Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi...

Sönmez Çimento Adana’da atık ısıdan elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Sönmez Çimento, Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan çimento fabrikası sahasında 9.9 MW kapasiteli Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi Tesisi (WHR Tesisi) kuracak. 

Sönmez Çimento Yapı ve Madencilik Sanayi veTicaret A.Ş. tarafından Adana İli, Ceyhan İlçesi, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, Sarımazı SB Mahallesi’nde kurulu olan Çimento Fabrikası’nın içerisinde toplam 15.500 m2 alan içerisinde Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi (WHR Tesisi) kurup işletmeyi planlıyor. 

Kurulması planlanan Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi Tesisinin (WHR Tesisi) kurulu elektrik üretim kapasitesi 9,9 MWh olacaktır. Söz konusu WHR tesisinin maksimum ısıl gücü 47,14 MWt olacak. Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi (WHR) sisteminde, ‘’Klasik Buhar’’ teknolojisi ile ısıl değeri yüksek olan atık gazın enerjisinden faydalanmak için su “Buhar Kazanlarında” buhara dönüştürülecek. Daha sonra oluşan bu buhar, türbine gönderilecek ve “Jeneratör” yardımı ile elektrik enerjisi elde edilecek.

Yatırım maliyeti 70 milyon TL olarak hesaplan tesiste üretilen elektrikle fabrika üretim hattının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin bir kısmı karşılanmış olacak. Bununla birlikte çevre dostu bir yaklaşımla baca gazı emisyonlarında azaltım sağlanmış olacak. 

2.710 m2’lik kapalı alandaki WHR Tesisinin Üniteleri içinde Türbin ve jeneratör sistemi, numune odaları, su hazırlama ünitesi ekipmanları bulunacak. Ayrıca buhar kazanları ise, fırın ön ısıtıcı (SP) ve klinker soğutma (AQC) bölgelerinde olacak. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler