1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Soyak’ın Alaşehir’deki JES’i elektrik üretmeye başladı

Soyak’ın Alaşehir’deki JES’i elektrik üretmeye başladı

Enerji Günlüğü - Mis Enerji’nin Manisa'nın Alaşehir ilçesinde kurulumunu tamamladığı 12.3 MWe kapasiteli MİS 1 Jeotermal Enerji Santrali işletmeye...

Soyak’ın Alaşehir’deki JES’i elektrik üretmeye başladı

Enerji Günlüğü - Mis Enerji’nin Manisa'nın Alaşehir ilçesinde kurulumunu tamamladığı 12.3 MWe kapasiteli MİS 1 Jeotermal Enerji Santrali işletmeye alındı. 

Soyak Holding iştiraki Mis Enerji’ye ait, Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki 12.3 MWe kapasiteli MİS 1 Enerji Santrali işletmeye alındı. Böylece Türkiye’nin jeotermal enerjide toplam kurulu gücü 1.200.1 MWe’a ulaştı. 

SOYAK ENERJİ’NİN YENİ JES’LERİ YOLDA

Soyak Enerji, özel sektöre enerji üretiminin yolunu açan 6446 sayılı yasa ile, 2003 yılında sektöre katılmıştı. Şirket, 3 HES projesini başarı ile tamamlayarak 2014 yılında devrettikten sonra jeotermal yatırımlarına hız verdi. Soyak Enerji, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde Mis-2 JES ve Mis-3 JES Projelerinin de ön lisanslarını aldı; üretim lisansı alınması için çalışmalara devam ediyor. Soyak Enerji’nin Sivas’ın Kangal ilçesinde bir de yerli kömür santrali projesi bulunuyor. 

YEKDEM’İN DEVAMLILIĞI GEREKLİ

Jeotermal Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, MİS 1 Enerji’nin devreye alınmasının jeotermal elektrik enerjisi sektörü için önemli bir dönemeç olduğunu belirterek, “Emeği geçen tüm Soyak Grubu çalışanlarını tebrik ederiz” dedi.

Türkiye’nin son 5 yılda jeotermalde dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu vurgulayan Şentürk, sektörün hızlı tempoyla yoluna devam ettiğini, ancak dünya liderliği için YEKDEM'in devamlılığının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Jeotermal enerjinin, milli, sürdürülebilir ve karbon emisyonu çok düşük düzeylerde sürdürülebilir temiz bir kaynak olduğunu belirten Şentürk, “Fakat keşfi ve işletilmesinin çeşitli risk ve zorluklar bulunuyor. Bu nedenle devlet destekleri kritik önem taşıyor” diye konuştu.

Yıl     Santral sayısı     Kurulu güç (MW)

2016   37                760

2017   41                1100

2018   43                1200

Önceki ve Sonraki Haberler