1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. SPK Başkanı Ertaş: Türkiye enerjide yükselen ülke adayı

SPK Başkanı Ertaş: Türkiye enerjide yükselen ülke adayı

Enerji Günlüğü - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gelecek iyi planlanırsa, Türkiye'nin hem finans hem de enerji sektöründe...

SPK Başkanı Ertaş: Türkiye enerjide yükselen ülke adayı

Enerji Günlüğü - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gelecek iyi planlanırsa, Türkiye'nin hem finans hem de enerji sektöründe yükselen ülkeler tarafında yer almaya en güçlü adaylardan biri olduğunu belirtti.

Türkiye Enerji Piyasalarına Yönelik Stratejik Açılım ve Yeni Düzenleyici Perspektifler konulu konferansta konuşan Ertaş, 2023 vizyonunu gerçekleştirmek, ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak, cari açığı makul düzeylere çekebilmek için enerji politikaları ve yatırımlarının her geçen gün daha fazla önem arz ettiğini söyledi.

“TÜRKİYE YAŞANAN DÖNÜŞÜMLERİN TAM DA MERKEZİNDE”

Global ekonomik güç dağılımının zamanla büyük bir değişim gösterdiğini anlatan Ertaş, Türkiye'nin yaşanan dönüşümlerin tam da merkezinde yer aldığına işaret etti. Ertaş, "Geleceğimizi iyi planlarsak hem finans hem de enerji sektöründe yükselen tarafta olmaya en güçlü adaylardan bir tanesi bizim ülkemiz" diye konuştu.

Finans merkezi olmanın ön şartlarının sadece ekonomik büyüme olmadığını, aynı zamanda teknik alt yapı, istikrarlı bir ekonomi, yatırım yapmaya elverişli bir ortam, güven veren bir hukuk sistemi ve nitelikli iş gücüne de ihtiyaç bulunduğunu belirten Ertaş, Türkiye'nin son 11 yılda bu alanlarda önemli reformları hayata geçirdiğini söyledi.

“PİYASALARIN ENTEGRASYONU AÇISINDAN SPK VE EPDK'YA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Enerji piyasalarının gelişimi, serbestleşmesi, tam rekabetçi bir yapıya kavuşması, enerji ve sermaye piyasalarının entegrasyonu açısından SPK ve EPDK'ya önemli görevler düştüğünü belirten Ertaş, geçen yıl bu yönde önemli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğine işaret etti.

Ertaş, Borsa İstanbul ve TEİAŞ ile birlikte enerji piyasası katılımcılarının da ortak olacağı enerji borsasının faaliyete geçmesiyle birlikte sermaye ve enerji piyasaları arasında önemli bir adım atılacağını ve enerji yatırımları için uzun vadeli öngörü mekanizması kurulacağını kaydetti. Ertaş, "Doğudaki petrol ve doğal gaz kaynaklarıyla batıdaki tüketim noktaları arasında stratejik bir konumda olan Türkiye'nin, bölgesel bir enerji merkezi olma, enerji borsasının da bölgesel enerji fiyatlarının oluştuğu bir merkez olma potansiyeli mevcuttur" dedi. 

“ALTERNATİF ÇÖZÜMLER ARANIYOR”

Uluslararası alanda finans ve enerji piyasalarının mercek altına alındığı bir dönemde alternatif çözümler arandığına dikkati çeken Ertaş, "Burada sermaye ve enerji piyasası kurumları olarak bize düşen görev alternatif çözümlerde yer almak ve güven duyulan, referans alınan ana aktörlerden birisi olmaktır" diye konuştu.

“İSTANBUL DÜNYANIN İLK 10 FİNANS MERKEZİNDEN BİRİ OLACAK”

Ertaş, SPK olarak bu hedefe yönelik olarak çalışmalarını sürdüreceklerini ve 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 10 finans merkezinden biri yapacaklarını, enerji borsasının kurulmasını bu sürece katkı sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler