1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. SPK Işıklar İnşaat ve Işıklar Holding’e idari para cezası kesti

SPK Işıklar İnşaat ve Işıklar Holding’e idari para cezası kesti

SPK, Işıklar İnşaat AŞ ile Işıklar Holding AŞ’ye Işıklar Enerji paylarını satın alırken genel kurul ve yönetim kurulu onayı almadıkları için idari para cezası verdi.

SPK Işıklar İnşaat ve Işıklar Holding’e idari para cezası kesti

Enerji Günlüğü - SPK, Işıklar İnşaat AŞ ile Işıklar Holding AŞ’ye Işıklar Enerji paylarını satın alırken genel kurul ve yönetim kurulu onayı almadıkları gerekçesiyle 640 bin 442’şer lira para cezası verdi. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Işıklar Enerji ve Yapı Holding AŞ’nin [IEYHO] bağlı ortaklıkları Işıklar İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ ve Işıklar Holding AŞ’ye Işıklar Enerji Pay Piyasası’nda gerçekleştirdikleri pay satın alma işlemleri nedeniyle 640.442’şer lira idari para cezası verdi. 

SPK’nın kestiği idari para cezalarının temelini, II-22.1 sayılı Geri Alınan Paylar Tebliği’nin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası oluşturuyor. 

Tebliğ’deki düzenleme şöyle: “Ortaklık paylarının bağlı ortaklıkları tarafından geri alımının yapılabilmesi için, ortaklık genel kurulunda geri alım programının onaylanması ve bağlı ortaklığın yönetim kurulunun da söz konusu program çerçevesinde geri alım yapacağına ilişkin bir karar alması şarttır. Bağlı ortaklığın da halka açık bir ortaklık olması durumunda; söz konusu bağlı ortaklığın ana ortağı olan ortaklığın paylarında geri alım yapabilmesi için, geri alım programının bağlı ortaklık genel kurulunca da onaylanması zorunludur”.

SPK’dan yapılan açıklamada, şirketlerin yapılacak ilk genel kurul toplantısında, idari para cezası uygulanmasını gerektiren fiillerde sorumluluğu bulunduğu değerlendirilen yönetim kurulu üyesi Rıza Kutlu Işık’a para cezalarının rücu edilip edilmeyeceğiyle ilgili karar alınması gerektiği hatırlatıldı. 

Açıklamada söz konusu kararların alınması esnasında, sorumluluğu bulunan yönetim kurulu üyesi ile ilişkili olduğu gerçek ve/veya tüzel kişilerin oy kullanmaması gerektiği de hatırlatıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler