1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Spot elektrik piyasasında sıfır fiyat şoku!

Spot elektrik piyasasında sıfır fiyat şoku!

Enerji Günlüğü - Spot elektrik piyasasında yarın gündüz saatlerinin büyük kısmı için sıfır fiyat oluştu. EPİAŞ, yanlış teklif girişi yapılmış...

Spot elektrik piyasasında sıfır fiyat şoku!

Enerji Günlüğü - Spot elektrik piyasasında yarın gündüz saatlerinin büyük kısmı için sıfır fiyat oluştu. EPİAŞ, yanlış teklif girişi yapılmış notuyla birlikte teklif sürecini uzattı, yeni sonuçlar sonuçlar saat 15:35'te gelecek.    

Spot elektrik piyasasındaki oyuncular sıfır fiyat şoku yaşıyor. 3 Şubat Pazar günü için spot piyasada megavatsaat (MWh) başına piyasa takas fiyatı ortalaması 155,12 TL/MWh olarak duyuruldu. Ancak asıl ilginci, Pazar günü gündüz saatlerindeki birbirini izleyen tam 7 farklı saat dilimi için oluşan fiyatların sıfır (0) çıkmasıydı. 

Saat 09:00 ile 16:00 saatleri arasında sıfır TL oluşan fiyatlar piyasa katılımcılarını şaşırttı. Böylesi bir durum en son 18 Mart 2018 tarihinde yaşanmıştı. Yarın için oluşan rakamlardan önce 2019 yılı içindeki en düşük piyasa takas fiyatı rakamları 11 Ocak tarihinde gece 03:00-06:00 aralığındaki 3 farklı saat diliminde oluşan 0,50 TL/MWh'lik fiyatlardı. 

Yarın için henüz EPİAŞ ekranlarına üretim-tüketim ile ilgili veriler girilmiş değil. Yedi saatlik zaman dilimi için sıfır düzeyinde gündüz fiyatları oluşmasının nedeni henüz bilinmiyor. Ancak EPİAŞ tarafından süreç değişiklikleriyle ilgili olarak piyasa katılımcılarına kısa mesaj iletildi. Daha sonra EPİAŞ tarafından yapılan duyuruyla piyasa teklif bildirim saati 15:00’e kadar uzatıldı. Yeni girilen tekliflerle birlikte yarına ilişkin sonuçların saat 15:35’te açıklanacağı duyuruldu. Bakalım sonuçlar ne kadar değişecek?

Duru EGELİ - Enerji Günlüğü

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler