1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. SSE İngiltere’nin Kuzey’inde temiz elektrik merkezi kuruyor

SSE İngiltere’nin Kuzey’inde temiz elektrik merkezi kuruyor

İskoç enerji şirketi SSE, İngiltere’nin karbon yoğunluğu en yüksek ve iklim değişikliğine en duyarlı Humber Bölgesi’nde temiz elektrik hub’ı geliştirmeyi hedefliyor.

SSE İngiltere’nin Kuzey’inde temiz elektrik merkezi kuruyor

Enerji Günlüğü - İskoç enerji şirketi SSE, İngiltere’nin karbon yoğunluğu en yüksek ve iklim değişikliğine en duyarlı Humber Bölgesi’nde temiz elektrik hub’ı geliştirmeyi hedefliyor.

İskoçya merkezli enerji şirketi SSE Group şirketlerinden SSE Thermal, Kuzey Doğu İngiltere’nin Humber Bölgesi’ndeki Kuzey Lincolnshire’ın Keadby kentinde karbon yakalama ve depolama (CCS) ile hidrojen teknolojileri geliştiren büyük bir temiz elektrik hub’ı geliştirmeyi hedefliyor.

Bu amaç doğrultusunda SSE, Humber Bölgesi’nin karbondan arındırılması için Norveçli enerji şirketi Equinor ve diğer şirketlerle birlikte bir plan üzerinde çalışıyor. Humber Yerel İşletme Ortaklığı'nı (LEP) da içeren konsorsiyum, bölgenin 2040'a kadar net sıfır karbon emisyonuna nasıl ulaşabileceğini göstermek için bir Humber Grup Planı hazırlıyor.

BÖLGE KARBON YOĞUN VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DUYARLI

Plan, İngiltere’nin karbon yoğunluğu en fazla olan ve sel tehlikesi nedeniyle iklim değişikliğine karşı en duyarlı bölgesi olan Humber’ın karbondan arındırılması için bir yol haritası görevi görecek ve "kısa vadeli teslim edilebilir yatırımlara" öncelik verecek. Aynı zamanda plan, karbon yakalama ve depolamanın (CCS) ve hidrojen altyapısının zaman içinde nasıl ölçeklenebileceğini belirleyecek.

Konsorsiyum, Equinor ve SSE Thermal, Drax, National Grid Ventures, Centrica, VPI Immingham, British Steel ve Phillips 66 şirketlerinden oluşuyor. Bu şirketlerin katılacağı finansman teklifine ilişkin kararın 2020 sonbaharında alınması ve projenin Ocak ayında başlaması bekleniyor.

SSE BÖLGEDE İKİ PROJE GELİŞTİRİYOR

SSE, Humber Bölgesi’nde İngiltere’nin en verimli gaz yakıtlı elektrik santrali olduğunu belirttiği 840 MW kapasiteli Keadby 2 Santrali’nin kurulumunu 2022 yılında tamamlamayı planlıyor. SSE Thermal aynı zamanda bölgede, Birleşik Krallık'ın ilk karbonsuz gaz yakıtlı elektrik santrali olacak 900 MW'lık Keadby 3 olarak bilinen düşük karbonlu bir elektrik santrali geliştiriyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler