1. HABERLER

  2. PETROL

  3. STAR Petrol Rafineri fabrikası Eylül’de üretime geçecek

STAR Petrol Rafineri fabrikası Eylül’de üretime geçecek

Enerji Günlüğü - Azeri kamu enerji şirketi SOCAR’ın İzmir Aliağa'da kurmakta olduğu STAR Petrol Rafineri fabrikası Eylül 2018'de faaliyete girecek.SOCAR...

STAR Petrol Rafineri fabrikası Eylül’de üretime geçecek

Enerji Günlüğü - Azeri kamu enerji şirketi SOCAR’ın İzmir Aliağa'da kurmakta olduğu STAR Petrol Rafineri fabrikası Eylül 2018'de faaliyete girecek.

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, şirketin Aliağa'da gerçekleştirilen projeleri ve Eylül 2018'de faaliyete girecek STAR Petrol Rafineri fabrikasını inceledi. PETKİM'LE sinerji oluşturacak STAR NEZ'in inşaat işlerinin yüzde 99'unun tamamlandığını kaydeden Abdullayev, bu yılın Eylül ayında fabrikanın ilk ürününün satışına, Aralık'ta ise kabulüne başlayacaklarını vurguladı. 

Abdullayev, "Şu an fabrikanın üretim kapasitesi 10 milyon ton öngörülüyor. STAR Nez fabrikasında yıllık 4.8 milyon ton dizel, 1.6 milyon ton uçak yakıtı, 1.6 milyon ton nafta ve sıvı doğal gaz, HRON, kök petrol ve kükürt gibi temel ürünler üretilecek" ifadelerine yer verdi.

Fabrika ürünlerinin büyük bir kısmının PETKİM tesislerinde ham madde olarak kullanılacağını vurgulayan Abdullayev, bu durumun tasarrufu da beraberinde getireceğini kaydetti. Fabrika ürünlerinin büyük kısmının Türkiye iç piyasasına diğer kısmı ise ihraç etmeyi öngördüklerini vurgulayan Abdullayev, rafinerinin Türkiye istihdamına da önemli katkılar sunacağını kaydetti.

PETKİM’İN KARI 9 YILDA 9 KAT ARTTI

Abdullayev, yaptığı açıklamada, "PETKİM" üretim süreci, tedarik zinciri ve diğer alanlarda geçen yıl yapılan optimizasyon tedbirleri sonucunda yaklaşık 50 milyon dolar tasarruf ettiklerini vurgulayarak, "PETKİM, SOCAR yönetimine geçtikten sonra 2008'den 2017 yılı sonuna kadar şirketinin net karı 9.2 kat, şirketin hisselerinin değeri 8.7 kat artmıştır.” Dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler