1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Star Rafineri inşaatında 100 milyon adam-saat

Star Rafineri inşaatında 100 milyon adam-saat

Enerji Günlüğü - Socar tarafından İzmir Aliağa'ya kurulan Star Rafineri’nin inşaatında 100 milyon adam-saat çalışma süresine ulaşıldı. STAR...

Star Rafineri inşaatında 100 milyon adam-saat

Enerji Günlüğü - Socar tarafından İzmir Aliağa'ya kurulan Star Rafineri’nin inşaatında 100 milyon adam-saat çalışma süresine ulaşıldı. 

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, toplam 6.3 milyar dolarlık Star Rafineri yatırımının bu yılın üçüncü çeyreğinde açılmasını planladıklarını söyledi. STAR Rafineri’nin inşaat faaliyetlerinde yüzde 97.9’luk, proje genelinde ise yüzde 98.7’lik tamamlanma oranına ulaşıldığını söyledi. İnşaat çalışmalarında 100 milyon adam-saat çalışma süresine ulaşıldığını açıklayan Mesut İlter, ürettikleri ilk ürünü eylül ayının son haftasında tankerlere göndermeyi planladıklarını söyledi. İlter, bu hedefi gerçekleştirmek için haziranda ilk ham petrol gemisinin STAR Rafineri’ye gelmiş olacağını belirtti.

Mesut İlter, “Bu hedefleri gerçekleştirmemiz için önümüzde tamamlamamız gereken yaklaşık 15 milyon çalışma saati daha var. Hedefimiz, STAR Rafineri’yi zamanında ve güvenli bir şekilde tamamlayarak Türkiye ekonomisine değer katmak” dedi. Halen sahada 16 binden fazla kişinin çalıştığı bilgisini veren İlter, iş sağlığı ve güvenliği konusunun en önemli başlıklardan biri olduğunun altını çizdi ve gerçekleştirilen yatırımlarla bu alanda iyileşme sağlandığını söyledi.

CARİ AÇAĞIN KAPANMASINA KATKI 

STAR Rafineri’de devreye alma çalışmalarına başlandığını belirten Mesut İlter, ilk enerjilendirmenin Ağustos 2017’de yapıldığını ve artık sahada tüm sistemlerin enerjilendirildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Buhar hatlarında temizlikler başladı ve önümüzdeki birkaç hafta içinde ilk yakıt gazını alarak kazanlarımızı devreye almaya başlayacağız. STAR Rafineri ekonominin önemli dinamiklerinden biri olacak. Rafinerinin tam olarak faaliyete geçmesiyle birlikte cari açığın kapanmasına 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacağız.”

TEK NOKTAYA Y

6,3 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip projesi. Rafineri yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi ile, 1.6 milyon ton nafta, 1.6 milyon ton jet yakıtı, 4.8 milyon ton ultra düşük kükürtlü dizel, 700 bin ton petrokok, 420 bin ton karışık ksilen, 480 bin ton reformat ve 160 bin ton kükürt üretecek.

Önceki ve Sonraki Haberler