1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Star Rafineri’de geri sayım başladı

Star Rafineri’de geri sayım başladı

Enerji Günlüğü – Star Rafineri’de üretimin resmen başlaması için düzenlenecek törene iki devlet başkanının katılması bekleniyor.Azerbaycan devletine...

Star Rafineri’de geri sayım başladı

Enerji Günlüğü – Star Rafineri’de üretimin resmen başlaması için düzenlenecek törene iki devlet başkanının katılması bekleniyor.

Azerbaycan devletine ait enerji şirketi SOCAR’ın Tüğrkiye’deki rafinerisi Star Rafineri’nin, 19 Ekim 2018 tarihinde resmen üretime başlaması planlanıyor. Açılışı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birlikte yapması bekleniyor.

6,3 milyar dolarlık tutarıyla, Türkiye’deki en büyük yabancı yatırım olan Star Rafineri, Türkiye’nin rafine petrol ürünlerindeki dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltacak bir proje olarak önem taşıyor. Tesis Türkiye’nin rafineri kapasitesini %30 oranında artıracak. 

Tesisin günlük 200 bin varil (yılda 10 milyon ton) ham petrol işleme kapasitesi var ve yılda 1,6 milyon ton nafta; 420 bin ton ksilen; 4,8 milyon ton dizel ile jet yakıtı, petrol koku, sülfür ve LPG gibi ürünler üretecek. 

Türkiye ihtiyacından fazla gazyağı üretebiliyor ancak halen yılda %7 oranında büyüyen dizel yakıtı ihtiyacı için ithalata gerek duyuyor. 2019’da tahmin edilen dizel yakıt ihtiyacı 25 milyon ton düzeyinde. 

Önceki ve Sonraki Haberler