1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Star Rafinerisi’ne ilk petrol ulaştı

Star Rafinerisi’ne ilk petrol ulaştı

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye’nin İzmir Aliağa’da kurduğu Star Rafinerisi’nin üretime geçişi için tesislere ham petrol taşıyan ilk tanker Rafineri'nin...

Star Rafinerisi’ne ilk petrol ulaştı

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye’nin İzmir Aliağa’da kurduğu Star Rafinerisi’nin üretime geçişi için tesislere ham petrol taşıyan ilk tanker Rafineri'nin limanına ulaştı.

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın İzmir Aliağa’da 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurduğu STAR Rafinerisi üretime geçiş için kritik bir aşamayı daha geride bıraktı. Rafineri’ye hampetrol taşıyan ilk tanker rafineriey yanaştı. 

Faaliyete geçmek için gün sayan Star Rafinerisi’ne ilk petrol tankerinin gelişi nedeniyle bir tören düzenlendi. Törende SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov ve Star Rafinerisi Genel Müdürü Mesut İlter’in yanı sıra Petkim ve Star Rafineri çalışanları ile Azerbaycan ve Türkiye medyasından temsilciler katıldı. 

İLK PETROL AZERBAYCAN’DAN

6.3 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, ağustos ayından başlayarak ilk test üretimlerini gerçekleştirecek. STAR Rafineri’nin faaliyete geçmeden önceki en önemli dönüm noktalarından biri olan test üretimi için gerekli 80.000 tonluk ilk ham petrol Rafineri’ye ulaştı. 244 metre uzunluğundaki Absheron tankeri, Rafineri’nin ilk hammaddesi olan petrolü SOCAR’ın anavatanı Azerbaycan’dan getirdi. Azerbaycan light petrolünü taşıyan tanker, başkent Bakü’yü de içine alan zengin petrol yataklarına sahip Absheron Yarımadası’nın da adını taşıyor. 

‘KENDİMİZİ YABANCI HİSSETMİYORUZ’

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, “STAR Rafineri Azerbaycan ve Türkiye’nin işbirliğinin en önemli meyvelerinden biri. SOCAR, Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcısı konumunda. Ancak biz kendimizi yabancı kabul etmiyoruz. Türkiye’ye kısa vadeli bakmıyoruz. Türkiye, Azerbaycan dışı yatırımlarımızdaki en önemli ülke. STAR Rafineri’yi üretime geçirdikten sonra da durmayacağız. Önümüzdeki dönemde de yatırımlarımızı sürdüreceğiz” dedi. 

19 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

SOCAR’ın Türkiye’ye yaptığı yatırımların değerinin 19 milyar dolar olduğunu hatırlatan Gahramanov, yeni yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “10 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Bu yarımadadaki ilk yatırımımız Petkim. 1.5 milyon TEU kapasiteli Petlim Konteyner Terminali geçtiğimiz yıl tamamlanarak faaliyete başladı. 51 megavatlık rüzgar santrali yatırımımız bulunuyor. Büyük bir depolama tesisimiz de Nisan ayında bitecek.”

İŞLETMEYE GEÇİŞTE SON BİR ADIM  

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter de, tesisleri Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan bölgedeki en büyük petrol operasyonlarından biri olarak nitelendirdi. STAR Rafineri’de ilk ham petrol akışıyla test üretimi öncesi son aşamaya bir adım kaldığını ifade eden İlter şunları söyledi: 

“STAR Rafineri yatırımıyla son beş yılda Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olduk. Bugün itibariyle rafineri artık canlanacak. 6.3 milyar dolarlıklık bu rafineriyle petrokimya entegrasyonunu gerçekleştireceğiz. Tesis yılda 10 milyon ton ham petrol işleyecek. Ekim ayı itibariyle tüm birimlerimiz devreye alınacak.”

CARİ AÇIĞI 1.5 MİLYAR DOLAR AZALTACAK

Mesut İlter’in verdiği bilgilere göre STAR Rafineri, Türkiye’de cari açığın azalmasına her yıl 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Makro ekonomik verilere yönelik bu olumlu katkının, son dönemdeki kur artışları nedeniyle daha da yukarılara çıkabileceğini ifade eden Mesut İlter, “Türk ekonomisine büyük değer katacak üretim operasyonuna bu ilk ham petrolün akışıyla başlamış oluyoruz. 4.8 milyon ton dizel ve 1.6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden jet yakıtı ile LPG gibi petrol ürünleri de üreteceğiz. STAR Rafineri ile Türkiye’nin, global enerji piyasasında rekabet gücü de artacak” dedi. 

RAFİNERİ’DE 1.100 KİŞİ ÇALIŞACAK

STAR Rafineri, SOCAR Türkiye’nin hedefleri arasında büyük öneme sahip rafineri-petrokimya entegrasyonunu sağlayacak. Aynı gruba ait Türkiye’nin ilk petrokimya tesisi Petkim’in hammadde ihtiyacının tamamına yakını STAR Rafineri tarafından karşılanacak. Kurulum aşamasında çalışan sayısının zaman zaman 19.500 kişiye ulaştığı STAR Rafineri işletme aşamasında 1.100 kişilik istihdam sağlayacak.

İKİNCİ TANKER DE YOLDA

STAR Rafineri’ye ilk ham petrolü getiren Absheron tankerinin 80 bin tonluk yükünü boşaltması teorik olarak 35 saatte tamamlanabilecek. Ancak rafineriye boşaltılacak ilk yük olması ve tesislerin bazı işlemleri ilk kez gerçekleştirecek olması nedeniyle boşaltma işleminin tamamlanması 3-4 günü bulabilecek. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre STAR Rafineri’ye ham petrol taşıyacak ikinci tankerin de 8-10 Ağustos tarihleri arasında Petlim’e yanaşması bekleniyor.

Mehmet KARA - İZMİR

 

Önceki ve Sonraki Haberler