1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Star Rafinerisi’ni Denizbank finanse edecek

Star Rafinerisi’ni Denizbank finanse edecek

Enerji Günlüğü - Denizbank SOCAR tarafından yapılacak Star rafinerisine 3,5 milyar dolarlık kredi sağlamak için devreye girdi.STAR Rafinerisi’nin finansmanında...

Star Rafinerisi’ni Denizbank finanse edecek

Enerji Günlüğü - Denizbank SOCAR tarafından yapılacak Star rafinerisine 3,5 milyar dolarlık kredi sağlamak için devreye girdi.

STAR Rafinerisi’nin finansmanında EBRD ve IFC’in kredi paketinde yer alan Export Credit Agencies (ECA) ile anlaşamadığı için karşılıklı mutabakatla paketten çıkmaları üzerine kredinin temini için Denizbank devreye girdi. Proje için gerekli finansman paketine dair anlaşmaların mart sonu veya nisan başında imzalanması bekleniyor.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR tarafından İzmir Aliağa’ya yapılacak STAR Rafinerisi için temin edilecek olan 3,5 milyar dolarlık kredi içindeki 500 milyon doları temin edecek olan EBRD (The European Bank for Reconstruction and Development) ve IFC’nin (International Finance Corporation) çekildi.

SOCAR’ın Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, STAR Rafinerisi’nin finansmanında EBRD ve IFC’in kredi paketinde yer alan Export Credit Agencies (ECA) ile anlaşamadığı için karşılıklı mutabakatla paketten çıktıklarını ancak aynı şartlarla yeni kredi temin ettiklerini söyledi.

Reuters’a bilgi veren kaynaklar, EBRD ve IFC’nin çekilmesinin ardından 500 milyon dolarlık kredinin Denizbank tarafından dilim dilim kullandırılabileceğini belirtti. Rafinerinin tamamlanmasıyla Türkiye’nin cari açığının yıllık 2,5 milyar dolar azalması bekleniyor. Toplamda 5,5 milyar dolara mal olması planlanan ve 2017 ortalarında devreye alınması öngörülen rafinerinin 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler