1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Starpet, Yumurtalık’da petrol deposu yapacak

Starpet, Yumurtalık’da petrol deposu yapacak

Enerji Günlüğü- Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak olması yatırımcıların ilgisini çeken Yumurtalık'da arazi alan Starpet,...

Starpet, Yumurtalık’da petrol deposu yapacak

Enerji Günlüğü- Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak olması yatırımcıların ilgisini çeken Yumurtalık'da arazi alan Starpet, 120 milyon dolara 300 bin metreküplük petrol deposu yatırımı yapacak.

Starpet Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, Yumurtalık'ta 120 milyon dolarlık yatırımla 300 bin metreküp kapasiteli bir depo inşa edeceklerini söyledi. Okalin, 300 dönümlük arazi üzerine kurulması planlanan depoya ÇED raporu almak için bir yıl önce başvurduklarını ve Mart ayının sonunda sonuç beklediklerini belirtti. Depoyu bir yılda inşa edeceklerinin altını çizen Mahfuz Okalin, kapasitesinin BOTAŞ'ın deposunu yakalayacağını ifade etti. 

KUZEY IRAK PETROLÜNÜN KAPASİTESİNİN ARTMASI YENİ YATIRIMLARA İHTİYAÇ OLACAK

Mahfuz Okalin, şu anda yüzde 80 kapasiteye ulaşan Kuzey Irak petrolünü taşıyan boru hattı yüzde 100'e çıktığında Yumurtalık'ta yeni yatırımlara ihtiyaç olacağını vurguladı. Okalin, "BOTAŞ'ın deposu bölgenin kapasitesini taşımaya yetmeyecek. Bizimki gibi yeni yatırımlar gerekiyor. Araziyi 7 yıl önce almıştık. Bir kısmını biz kullanacağız, bir kısmını da kiraya vereceğiz. Günlük kira geliri bile çok yüksek olacak, çünkü bölgede araziye büyük ihtiyaç var" dedi. Starpet'in projesi yabancı yatırımcıların da dikkatini çekmiş. Okalin, bu yatırımda biri Çinli üç yabancı şirketle ortaklık görüşmesi yaptıklarını belirtti. 

Mahfuz Okalin'e göre şu anda enerji taşımacılığında Roterdam neyse Yumurtalık da gelecekte o olacak. Dünyanın gözünün Yumurtalık'ta olduğunu anlatan Okalin, şöyle konuştu: "Çok avantajlı bir liman. Fırtına kopsa oraya ulaşmıyor, en büyük gemilerin bile girebileceği derinlikte. Elektrik santralları var, BOTAŞ var. Orası geleceğin Rotterdam'ı. Metrekare fiyatları İstanbul'un bile üzerinde." 

İSTASYONLAR İÇİN 50 MİLYON DOLAR’LIK BÜTÇE

Yurtdışında büyümeye odaklandıklarını belirten Mahfuz Okalin, "Bu yıl sadece istasyonlar için 50 milyon dolarlık yatırım bütçesi ayırdık. Starpet'i satın almak için birçok şirket kapımızı çalıyor. Ben ticaretçiyim, kârlıysa elbette satabilirim. Ama yüzde 51'i bizde kalmalı" diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler