1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Stellantis Kuzey Amerika’da şarj ağı oluşturuyor

Stellantis Kuzey Amerika’da şarj ağı oluşturuyor

Stellantis’in net gelirleri, sevkiyatlardaki devam eden artış sayesinde yılın 3’üncü çeyreğinde önceki yıla göre yüzde 7 arttı. 

Stellantis Kuzey Amerika’da şarj ağı oluşturuyor

Enerji Günlüğü - Stellantis ve altı büyük küresel otomobil üreticisi, Kuzey Amerika’da elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için en az 30.000 yüksek güçlü şarj noktası kurarak bir şarj ağı oluşturacak.

Stellantis, 2023’ün ilk 3 çeyreğine ilişkin sonuçlarını açıkladı. Şirketin net gelirleri, 2022’nin 3’üncü çeyreğine kıyasla yüzde 7 artışla 45,1 milyar Euro olurken bu rakam, adetler, tutarlı fiyatlandırma ve kısmen döviz etkileriyle dengelendi. 

Konsolide sevkiyatlar, 2022’nin 3’üncü çeyreğine göre yüzde 11 artışla 1 milyon 427 bin adet oldu. Genişlemiş Avrupa, Orta Doğu ve Afrika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’da yıldan yıla iyileşme kaydedildi. 

30 Eylül 2023 itibarıyla, toplam yeni araç envanteri 1 milyon 387 bin adede ulaşarak 31 Aralık 2022’ye göre 158 bin adet artışla, 388 bin adet olarak gerçekleşti. Bu, birkaç yıldır devam eden tedarik kısıtlamalarının ardından daha normal seviyelere dönüşü yansıtıyor. 

KÜRESEL BEV SATIŞLARI %37 ARTTI

Küresel BEV satışları, Jeep® Avenger ve Citroën ë-Berlingo liderliğindeki artan ticari BEV araç satışları sayesinde 2022’nin 3’üncü çeyreğine göre yüzde 37 arttı. 

Şirket, 2023’ün 3’üncü çeyreğinde 500 milyon Euro hisse geri aldı. Böylece 30 Eylül 2023’te sona eren ilk 9 ayda 1,2 milyar Euro hisse satın almış oldu. Şirket, açıkladığı 1,5 milyar Euro 2023 Hisse Geri Alım Programı’nı 2023’ün 4’üncü çeyreğinde tamamlamayı öngörüyor. 

ELEKTRİKLİYE GEÇİŞ HEDEFİ GÜÇLENİYOR

Öte yandan Şirket, küresel elektrikliye geçiş ekosistemini güçlendirmeye ve karbon nötr olma hedeflerini desteklemeye devam ediyor. Şu anda yollarda olan tahmini 28 milyon Stellantis aracının CO2 emisyonlarını azaltacak, yenilenebilir enerjiden üretilen ve sonradan değiştirilebilen sentetik bir yakıt olan “e-Yakıt”” kullanımına yönelik 24 motor ailesinin uyumluluğu konusunda Aramco* ile testler sonuçlandırılıyor. e-Yakıt ile mevcut ICE araçlara sahip müşteriler; araçlarını değiştirmeden, motor yakıt sisteminde değişiklik yapmadan veya yeni bir altyapı beklemeden, araçlarını karbondan arındırmak için kolay ve uygun maliyetli bir seçeneğe kavuşacak. 

AKILLI BATARYA ENTEGRE SİSTEMİ’Nİ TANITIYOR

Saft ile birlikte proje ekibi, önümüzdeki 10 yıl içerisinde, Stellantis araçlarında ticari olarak kullanıma sunmayı planladığı Akıllı Batarya Entegre Sistemi’ni tanıtıyor. Ayrıca, yaklaşık 400 GWsa batarya kapasitesi sağlama yönündeki iddialı elektrikliye geçiş planını desteklemek için, dünya genelinde altıncı bir dev-fabrika planını da duyurdu. Samsung SDI ile ABD’de kurulacak tesis, ikinci tesis olacak; her yıl 300.000 metrik tona kadar lityum karbonat eşdeğeri üretmek üzere Controlled Thermal Resources Holdings Inc.’in Hell’s Kitchen projesine yatırım yapıyor ve Stellantis’in hidrojenle çalışan araçlarda lider konumunu güvence altına almasına yardımcı olmak üzere 0 emisyonlu hidrojen ulaşımında lider Symbio’nun %33,3’ünün satın alımını tamamlıyor.

Ayrıca Stellantis ve altı büyük küresel otomobil üreticisi, Kuzey Amerika’da elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için en az 30.000 yüksek güçlü şarj noktası kurarak benzeri görülmemiş bir şarj ağı oluşturacak.

Önceki ve Sonraki Haberler