1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Şubat’ta 47 santrale 167,5 milyon lira kapasite desteği

Şubat’ta 47 santrale 167,5 milyon lira kapasite desteği

TEİAŞ, Şubat’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 47 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaklaşık 167,5 milyon TL kapasite ödemesi yapacak. Ödemenin yüzde 75'i doğal gaz santrallerine yapılacak.

Şubat’ta 47 santrale 167,5 milyon lira kapasite desteği

Enerji Günlüğü - Şubat’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 47 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaklaşık 167,5 milyon TL kapasite desteği verilecek. Bunun 125 milyon TL'si doğal gaz santrallerine verilecek.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2022 yılı Şubat ayına ilişkin 'Kapasite Mekanizması Ödeme Listesi'ni yayınlandı. Buna göre, 51 elektrik üretim santralinden 47’sine Şubat ayı için toplam 167 milyon 421 bin 715 TL ödeme gerçekleştirilecek. Bir önceki ay kapasite mekanizması kapsamında 47 santrale 136 milyon 683 bin 392 ödeme yapılmıştı.

Kapasite desteği alan santrallerin 15’i yerli kömür yakıtlı termik santral, 4’ü yerli ve ithal kömür yakıtlı termik santral, 15’i doğalgaz yakıtlı elektrik santrali, 3’ü ithal ve yerli doğal gaz yakıtlı santral ve 10’u da hidroelektrik santrali.

EN YÜKSEK ÖDEME YERLİ DOĞAL GAZ SANTRALLERİNE

Şubat ayında da Ocak ayında olduğu gibi ödemelerden en yüksek payı doğal gaz yakıtlı elektrik santralleri aldı. Doğal gaz yakıtlı santrallere toplam 125 milyon 60 bin 548 TL kapasite ödemesi yapılacak. Böylece Şubat ayı kapasite mekanizması ödemelerinde doğal gaz santrallerinin payı yüzde 75 olacak. 

En yüksek ödeme 15 milyon 128 bin 234 TL ile Gebze DGKÇ Santrali için Gebze Elektrik Üretim'e yapılacak. Bu şirketi, 14 milyon 931 bin 764 TL ödemeyle İzmir DGKÇ Santrali ile İzmir Elektrik Üretim Ltd ve 8 milyon 880 bin 470 TL ödemeyle Erzin DGKÇ Santrali ile Akenerji Elektrik Üretim AŞ izliyor.

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler