1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. SUMEC-Smart Enerji ortaklığı güneş hücresi üretimini hedefliyor

SUMEC-Smart Enerji ortaklığı güneş hücresi üretimini hedefliyor

Enerji Günlüğü - Smart Energy ve Çinli ortağı SUMEC, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Tembelova’daki fabrikasında yerli güneş paneli üretimine...

SUMEC-Smart Enerji ortaklığı güneş hücresi üretimini hedefliyor

Enerji Günlüğü - Smart Energy ve Çinli ortağı SUMEC, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Tembelova’daki fabrikasında yerli güneş paneli üretimine başlamasının ardından şimdi de güneş hücresi üretmeyi hedefliyor.

SUMEC yöneticileri, Türkiye’de büyüme kararı aldı. Çinli yöneticiler, Smart Energy ile birlikte güneş panelinin ardından güneş hücresi üretimini gündeme aldıklarını da açıkladı.

YENİ İPEK YOLU PROJESİNDE TÜRKİYE EN BÜYÜK ORTAĞIMIZ

Türkiye’ye ilişkin yatırım planlarını da açıklayan SUMEC CEO'su Jibo Cai, Çin’in iki bin yıl boyunca iki kıtayı birbirine bağlayan Doğu ile Batı arasında medeniyet köprüsü olan 'İpek Yolu'nu yeniden canlandırmak istediğine dikkat çekerek, “Yeni İpek Yolu projesinde Türkiye’yi en büyük ortağımız olarak görüyoruz” dedi. Jibo Cai, Smart Energy ile birlikte Gebze’de hayata geçirdikleri güneş paneli fabrikasının bu açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı.

HEDEF ÜRETİM KAPASİTESİNİ 1200 MW’A ÇIKARMAK

SUMEC iştiraklerinden Phono Solar’ın CEO’su RongKun Li de, bu fabrikada üretilen güneş panellerinin bir alıcısının da Avrupa ülkeleri olacağına dikkat çekerek, “Türkiye bizim için Avrupa’ya açılan bir kapı” dedi. Yenilenebilir enerjinin Türkiye’de gelişimine katkıda bulunacak bu fabrikanın ihracat konusunda da önemli bir rolü olacağına dikkat çeken RongKun Li, sözlerine şöyle devam etti: “Smart Energy ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın devamı gelecek. Bu fabrikayı yatırımlarımızın ilk adımı olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ikinci, üçüncü hatta dördüncü fabrikayı da açmak istiyoruz. Amacımız güneş enerjisi alanında önemli çalışmalara imza atmak. Smart Energy ile ilk etapta 400 MW’lık hattı devreye alıyoruz. Ancak hedefimiz kısa sürede üretim kapasitesini 1.200 MW’a çıkarmak. Attığımız bu ilk adımın devamı gelecek; en büyük hedefimiz güneş hücrelerini Türkiye’de üretmek.”

PANELLER ÖNCE TÜRKİYE’DE SONRA AVRUPA’DA SATILACAK

Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ ise, Gebze’de 23 bin 500 metrekarelik alanda üretime geçen Smart Solar fabrikası ile önemli bir iş birliğine imza attıklarını belirterek, “İlk üretim panellerimizin alıcıları Türkiye’den, ancak hedefimiz ilk yılın sonunda Avrupa’ya hatta ABD’ye ihracat yapmak. Gebze’de ürettiğimiz panelleri dünyanın birçok ülkesine satarak, ülkemize yeni bir ihracat kapısı açmış olacağız. Phono Solar markasının üretim haklarını devraldık ve Avrupa’ya yönelik tüm satışlarını buradan yapacağız. Bu yatırım stratejik ortaklarımıza hem lojistik hem de maliyet açısından büyük bir avantaj sağlarken, ülkemiz açısından da önemli bir katma değer yaratacak. Hedeflediğimiz kapasite artırımı için gerekli izin ve yatırım teşvik belgemizi aldık. Fabrikamızı kurarken tüm yatırımlarımızı geleceği düşünerek yaptık. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hem kendi güneş enerjisi santrallerimizi (GES) kurarak hem de bu alana girmek isteyen yatırımcılara hizmet vererek yenilebilir enerji sektörünün Türkiye’de gelişimi için çalışmaya devam edeceğiz. Bunlardan biri de hücre üretimi olacak.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler