1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Suriye’de ateşkes ve seçim süreci!

Suriye’de ateşkes ve seçim süreci!

Enerji Günlüğü - ABD ve Rusya anlaştı, Suriye’de ateşkes 27 Şubat gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek. Ateşkesin duyurulmasının ardından...

Suriye’de ateşkes ve seçim süreci!

Enerji Günlüğü - ABD ve Rusya anlaştı, Suriye’de ateşkes 27 Şubat gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek. Ateşkesin duyurulmasının ardından Esad da ülkede 13 Nisan’da seçimlerin yapılacağını açıkladı. 

2011 yılından bu yana Suriye’yi kan gölüne döndüren ve çevre ülkeleri de derinden etkileyen, enerji dünyası üzerinde de ciddi etkilere yol açan gelişmeler yeni bir aşamaya geldi. ABD ve Rusya Suriye’de 27 Şubat gece yarısından itibaren yürürlüğe girmek üzere ateşkes için anlaştı.

IŞİD VE NUSRA CEPHESİ HARİÇ

Moskova ve Washington tarafından varılan mutabakata göre ateşkes ülke geneline yönelik. Ancak ateşkes anlaşmasının IŞİD ve Nusra Cephesi'ni kapsamadığı belirtildi. Buna göre tarafların IŞİD ve El-Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'ne yönelik operasyonları ateşkes sonrasında da sürecek.

TELEFONDA ATEŞKES MUTABAKATI

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de ateşkesin sağlanmasına ilişkin anlaşmayı telefonda görüştü. Tarafların görüşmede Ukrayna konusunu da ele aldıkları belirtilirken, Rus Lider Putin "Görüşmemizde, ortak açıklamayı onayladık" derken ABD Başkanı Obama, ABD, Rusya ve Uluslararası Suriye Destek Grubu ortakları arasında çatışmaların sona erdirilmesine dönük mutabakatın sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SEÇİM TARİHİ DE BELLİ

Anlaşmanın hemen ardından Şam’dan bir açıklama geldi. Beşar Esad yayınladığı 63 numaralı kararnameyle ülkede 13 Nisan 2016 tarihinde seçimler yapılacağını duyurdu. Yayınlanan kararnameye göre, Suriye Parlamentosunu oluşturacak sandalye dağılımı kent ve bölgelere göre şöyle:

Şam 29, Şam kırsal bölgesi 19, Halep 20, Halep kırsal bölgesi 32, Humus 23, Hama, 22, Lazkiye 17, İdlib 18, Tartus 13, Rakka 8, Deyrizor 14, Hasiçi 14, Dera 10, Süveyde 6 ve Kuneytire 5 sandalyeye sahip.

Suriye’de en son parlamento seçimleri Mayıs 2012’de seçim yapılmış, ülke tarihinde ilk kez Baas dışındaki partilerin de seçime katılımına izin verilmişti. Mayıs 2012 seçimlerinin ardından Esad, Riyad Ferid Hicab'ı hükümeti kurmakla görevlendirerek başbakanlığa atamıştı. Ancak 6 Ağustos 2012'de Riyad Ferid Hicab Beşar Esad tarafından  başbakanlık görevinden alındı. Hicab, Suriye dışına kaçtı ve muhalefet liderlerinden biri oldu.

... 

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler