1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Suriye`de halk kendi petrolünü üretiyor

Suriye`de halk kendi petrolünü üretiyor

Enerji Günlüğü - Mazotun litresi 150 Paund'u geçen Suriye'de, halk kendi imkanları ile kurduğu sistemle ham petrolü arıtarak, günlük kullanacakları mazot...

Suriye`de halk kendi petrolünü üretiyor

Enerji Günlüğü - Mazotun litresi 150 Paund'u geçen Suriye'de, halk kendi imkanları ile kurduğu sistemle ham petrolü arıtarak, günlük kullanacakları mazot ve benzinlerini üretiyor.

Günde yaklaşık 300 bin varil petrolün üretildiği Suriye 'de çıkarılan petrolün büyük bölümü Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerde rafine ediliyor. İç savaş ve çatışmaların yanı sıra Esad yönetimine uygulanan yaptırımlar sebebiyle akaryakıtın temin edilmesinde büyük sıkıntının yaşandığı ülkede, 40 Suriye Paund'una satılan mazotun litresinin 150 Paund'u geçtiği belirtiliyor. Fiyatların yükselmesi ve akaryakıt temin edilmesinin güçleşmesi halkı farklı sistem geliştirmeye yöneltti. Suriyeliler ülkede bulunan ve çeşitli yollarla elde ettikleri ham petrolü arıtma sistemi kurarak ihtiyaçları olan mazot ve benzini üretiyor. Sivil halk ülkenin petrol bölgesi olan kuzeyde geliştirdikleri derme çatma sistemlerle variller dolusu mazot ve benzin çıkarıyor. Suriyeliler ürettikleri akaryakıtı kendi ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra bir geçim kapısı olarak kullanıyor. Haseke'nin kırsalında bulunan köylerde yaşayan Suriye Vatandaşı Mahmut Nasır, ham petrolü tüccarların getirdiğini belirterek, kendi imkanları ile kurdukları sistem ile mazot ve benzin çıkardıklarını anlatıyor.

Zor şartların insanları farklı arayışlara yönelttiğini ifade eden Nasır, "Mazot ve benzin fiyatları tavan yaptı. Çevreden de çok fazla ham petrol geliyordu. Bu sistemi başka yerlerde gördük. Biz de kendimiz için kurduk ve mazot çıkarmaya başladık. Gördüğünüz gibi variller dolusu mazot ve benzin çıkarıyoruz." dedi.

Petrol arıtma sistemi ile ilgili bilgi veren Nasır, "Tüccarlar ham petrolü bize getiriyor. Gelen ham petrolü geliştirdiğimiz sistemdeki bir deponun içine koyarak kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayan ham petrolde mazot dibe çöküyor. Depoda bulunan bir boru vasıtasıyla süzülen mazotu alarak varillere dolduruyoruz. Sıcak mazotun bulunduğu borular patlamasın diye de bir su göletinden geçirip soğutuyoruz" şeklinde konuştu. Mazot ve benzin konusunda büyük sıkıntı çektiklerini belirten Nasır, "Ben bu işi yaklaşık 1,5 aydır yapıyorum. Şimdi ekinleri sulama zamanı. Sondajların çalışması için mazot gerekiyor. Biz de bu şekilde mazot çıkararak ekinlerimizi sulamaya çalışacağız. Kışın da ısınmak için kullanıyoruz" diye ekliyor.

Suriye'nin kuzeyindeki şehirlerde bu şekilde kurulan yüzlerce petrol arıtma sistemi bulunuyor. Eski araba tekerlekleri ile kaynatılan ham petrol, süzülerek yakıt elde ediliyor. Birçok bölgede bu şekilde kurulan rafinelerde yakılan lastiklerden yükselen kara dumanlar dikkat çekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler