1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sürücüler yakıt tasarrufunu önemsiyor

Sürücüler yakıt tasarrufunu önemsiyor

Enerji Günlüğü - Shell, dünya çapında bir milyon sürücünün yakıt tasarrufu sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlayan “Shell FuelSave Hedef Bir...

Sürücüler yakıt tasarrufunu önemsiyor

Enerji Günlüğü - Shell, dünya çapında bir milyon sürücünün yakıt tasarrufu sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlayan “Shell FuelSave Hedef Bir Milyon” kampanyası kapsamında ilgi çekici bir araştırma yaptırdı. Focus Grup Research&Consultancy tarafından İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Antalya ve Diyarbakır’da toplam 1015 kişiyle yapılan araştırmaya göre sürücülerin büyük bölümü aracın temel bakımlarını ve kontrollerini zamanında ve kurallara uygun şekilde gerçekleştiriyor. Sürücülerin yüzde 93’ü aracın bakımını, yüzde 94’ü yağ değişimini tavsiye edilen sürede gerçekleştiriyor. Bakım ve kontrollerin eksiksiz yapılması, sürücülerin yakıt tasarrufu sağlamalarına da yardımcı oluyor.

Shell FuelSave Hedef Bir Milyon kampanyası kapsamında, Focus Grup Research & Consultancy tarafından yapılan araştırma, sürücülerin büyük bölümünün, yakıt ekonomisine katkı sağlayan temel kontrol ve bakımları ihmal etmediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre sürücülerin yüzde 93’ü aracın bakımını tavsiye edilen zamanda yaptırıyor. Araç bakımı konusunda erkek ve kadın sürücüler arasında önemli bir farklılık ortaya çıkmazken, bu konudaki en duyarlı şehir Diyarbakır oldu.

Sürücülerin yüzde 94’ü aracın yağını düzenli olarak tavsiye edilen zamanda değiştiriyor. Erkekler (yüzde 95.4) yağ değişimi konusunda kadınlara göre (yüzde 90.5) biraz daha hassas. Sürücülerin yüzde 50.8’i aracın yağını 10-14 bin kilometre aralığında değiştiriyor. Yüzde 23.9’u 15 bin kilometre ve üzerinde, yüzde 12.5’i 5 bin kilometre ve altında yağ değişimini gerçekleştiriyor.

Sürücülerin yüzde 86,2’si lastik hava basıncını düzenli olarak kontrol ediyor. Erkek sürücülerin yüzde 87.9’u, kadın sürücülerin ise yüzde 81.4’ü lastik hava basıncını kontrol ediyor. Lastik hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesinde en duyarlı şehir Trabzon (yüzde 94.7) oldu.  Sürücülerin yüzde 63.8’i aracının lastikleri için uygun hava basıncını bildiğini ancak yüzde 36,2’si bilmediğini belirtiyor. Erkeklerin yüzde 70.9’u bu konuda bilgi sahibi olduğunu belirtirken kadınların yüzde 43.6’sı lastikleri için uygun hava basıncını biliyor. Bu konuda en bilgili sürücüler Antalya’da (yüzde 90.3) yer aldı.

Sürücülerin yarısı “sakinim” diyor

Sürücülerin yüzde 56.1’i kendini sakin sürücü olarak tanımlıyor. Yüzde 15’i kurallara eksiksiz uyduğunu, yüzde 11,3’ü tez canlı olduğunu, yüzde 6,5’u hızı kalkış yapmayı sevdiğini, yüzde 6.5’u trafikte rekabetçi olduğunu belirtiyor.

Shell tasarrufta ilk sırada

Araştırmaya katılan sürücülere ‘en çok yol kat etmeyi sağlayan yakıt markası’ sorulduğunda ise ilk sırada Shell yer aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 30.7’si ‘Hangi marka ile daha fazla yol aldığınızı düşünüyorsunuz?’ sorusuna ‘Shell’ yanıtını verdi. ‘Yakıtınızı almayı en sık tercih ettiğiniz iki istasyon hangileri?’ sorusuna da katılımcıların yüzde 31.2’sinin ilk yanıtı Shell oldu.

Araştırma hakkında

Araştırma, Focus Grup Research & Consultancy tarafından 18-24 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Antalya ve Diyarbakır’da 1015 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü erkek, yüzde 26’sı kadınlardan oluştu. Katılımcıların yüzde 29.8’i 25-34, yüzde 27.3’ü 18-24, yüzde 24.9’u 35-44 yaş aralığında, yüzde 17.9’u ise 45 yaş ve üzerinde yer alıyor. Araştırmaya Ankara’dan 175, Antalya’dan 72, Diyarbakır’dan 70, İstanbul’dan 498, İzmir’den 130, Trabzon’dan 70 olmak üzere toplam 1015 kişi katıldı.

Shell’den yakıt tasarruf tavsiyeleri

Yakıt verimliliği çalışmalarına 100 yıl önceki ilk markalı ürünüyle başlayan Shell, üstün teknolojisinin ürünü olan Shell FuelSave tasarruf yakıtları ile hem dizel, hem benzinli araçlarda gelişmiş bir tasarruf formülü sunuyor. Shell ayrıca tasarrufu etkileyen sürücü davranışları, araç özellikleri, düzenli bakım ve kontrol uygulamaları konularında çeşitli eğitim aktiviteleri düzenleyerek, daha fazla tasarruf edilmesini sağlıyor.

Shell’in sürücülere yakıt verimliliği önerileri şunlar:

- Gereksiz portbagaj kullanımından kaçınmanız yüzde 5'e kadar yakıt tasarruf etmenizi sağlayabilir.

- Aracınızda fazladan taşıdığınız her 45kg yakıt verimliliğinizi yüzde 1-2 oranında düşürebilir.

- Lastik basıncınız sadece 1psi bile az olsa, yakıt verimliliğiniz yüzde 3'e kadar azalabilir.

- Motorunuzu servise götürün, kirli motor yakıt tüketimini arttırır.

- Tıkanmış bir hava filtresinin değiştirilmesi yakıt ekonominizi yüzde 10'a kadar artırabilir.

- Doğru yağı kullanmanız yakıt ekonominizi yüzde 1-2 oranında artırabilir.

-  Aracınızı agresif kullanmayın. Yumuşak kullanıma oranla üçte bir daha fazla yakıt harcarsınız.

-  Klima, motorunuza ek yük bindirerek yakıt tüketimini yüzde 8'e kadar artırabilir.  Klima yerine aracınızın dâhili havalandırma sistemini kullanmaya çalışın. Camı açık araba kullanmak sizi yavaşlatır. Bu nedenle gaza daha fazla yüklenerek daha fazla yakıt tüketirsiniz.

- Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir.

- Ana yollarda yol bilgisayarını kullanmak sabit hızda kalmanızı sağlayarak her damlanın hakkını verecektir.

- Ne kadar hızlı giderseniz o kadar fazla rüzgar direnci ile karşılaşırsınız.  Saatte 12 km’lik bir fark yakıt tüketiminizi yüzde 23 oranında artırabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler