1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Suudi Arabistan Hürmüz Boğazı’nı bypass edecek yollar arıyor

Suudi Arabistan Hürmüz Boğazı’nı bypass edecek yollar arıyor

Hürmüz Boğazı’ndan en çok petrol tankeri geçiren ülkelerden biri olan Suudi Arabistan, İran ile artan gerilim nedeniyle boğazı bypass eden boru hattının kapasitesini arttıracak. 

Suudi Arabistan Hürmüz Boğazı’nı bypass edecek yollar arıyor

Enerji Günlüğü - Hürmüz Boğazı’ndan en çok petrol tankeri geçiren ülkelerden biri olan Suudi Arabistan, İran ile artan gerilim nedeniyle boğazı bypass eden boru hattının kapasitesini arttıracak. 

İran Körfezi'ndeki İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman arasındaki dar Hürmüz Boğazı'na alternatifi bulunan Orta Doğu'daki az sayıdaki petrol üreticisinden biri olan Suudi Arabistan, artan İran-ABD gerginliği nedeniyle riski artan Hürmüz Boğazı’nı bypass edecek çözümleri arttırmak istiyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid El-Falih, Doğu-Batı Petrol Boru Hattı’nın kapasitesini iki yıl içinde mevcut durumdaki günde 5 milyon varilden 7 milyon varile çıkarmak istediklerini, ancak bunun iki yıl gibi bir süreyi alabileceğini açıkladı. 

Suudi Arabistan Hürmüz Boğazı’nı bypass eden iki adet petrol boru hattına sahip. Boğazı bypass eden diğer boru hattı ise Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunuyor. 

Suudi Arabistan’da bulunan bu iki hattan biri olan günde 5 milyon varil taşıma kapasitesine sahip Petroline veya Doğu-Batı Petrol Boru Hattı’nın 2018 yılında 2.9 milyon varillik kapasitesi kullanılmadı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler