1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Suudi Arabistan ile Irak elektrik şebekelerini birleştiriyor

Suudi Arabistan ile Irak elektrik şebekelerini birleştiriyor

OPEC'in en büyük iki petrol üreticisi Suudi Arabistan ile Irak, Bağdat'ın İran elektrik ithalatına bağımlılığını azaltmak için elektrik şebekelerini birleştirecek.

Suudi Arabistan ile Irak elektrik şebekelerini birleştiriyor

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan ile Irak elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak. Böylece Irak'ın ABD yaptırımları altındaki İran'a elektrik bağımlılığının aşılması bekleniyor.

Suudi Arabistan, bölge ülkeleriyle elektrik bağlantısı anlaşmalarına ABD işgalinden bu yana elektrik altyapısı ve kesintisi sorunları yaşayan Irak’ı da dahil etti. Suudi Arabistan-Irak İkili İş Forumu faaliyetleri kapsamında Suudi Arabistan ile Irak arasında iki ülkenin elektrik şebekelerini birbirine bağlama konusunda bir ön anlaşma imzalandı. Anlaşma Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman ile Irak Bakanlar Konseyi Genel Sekreteri Hamid el-Gazi'nin katılımıyla 25 Ocak 2021 tarihinde imzaladı. 

Anlaşma ile ABD yaptırımları nedeniyle komşusu İran'ın elektrik ithalatını durdurma baskısı altında olan Irak'ın elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Körfez petrol ihracatçıları bölgesel şebekeyle birbirine bağlı. OPEC'in en büyük ikinci petrol üreticisi Irak ve enerji kıtlığı çeken Ürdün, bu Gulf Cooperation Council şebekesine katılmak için görüşmelerde bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler