1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Suudi Arabistan ve Rusya, petrol arz kısıtlamasını sürdürecek

Suudi Arabistan ve Rusya, petrol arz kısıtlamasını sürdürecek

Suudi Arabistan ve Rusya, petrol arz kısıtlamasına yıl sonuna kadar bağlı kalacaklarını açıklamaları ardından petrol fiyatları 86 dolar/varile yükseldi.

Suudi Arabistan ve Rusya, petrol arz kısıtlamasını sürdürecek

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan ve Rusya, ekstra gönüllü petrol üretim kesintilerine yıl sonuna kadar bağlı kalacaklarını ve arzı sıkı tutacaklarını açıkladılar.

Suudi Arabistan ve Rusya, günde 1 milyon varilden fazla petrol arzı kısıtlamasına yıl sonuna kadar bağlı kalacaklarını teyit ettiler. Riyad günlük ham petrol üretimini 1 milyon varil azaltırken, Moskova da OPEC+ ülkeleriyle daha önce yapılan kesintilere ek olarak ihracatı 300.000 varil azaltıyor. 

Suudi Basın Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre Suudi Arabistan önümüzdeki ay üretim miktarlarını gözden geçirecek ve "kesintiyi uzatmayı, kesintiyi derinleştirmeyi ya da üretimi arttırmayı" değerlendirecek. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da yaptığı ayrı bir açıklamada, Suudi Arabistan'ın gelecekteki üretim politikasına ilişkin yorumlarını yineledi. 

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

Suudi Arabistan ve Rusya'nın ekstra gönüllü petrol üretim kesintilerine yıl sonuna kadar bağlı kalacaklarını ve arzı sıkı tutacaklarını açıklamalarının ardından petrol fiyatları yükseldi. İran petrolüne yönelik daha sert ABD yaptırımları gelip gelmeyeceği de yatırımcıların takibinde. 

Bu sabah ICE'de Brent ham petrolü 85,55 dolar/varile kadar çıktı. Şu sıralarda da Cuma gününe göre yüzde 1,26 artışla 85,96 dolar seviyesinden işlem görüyor. ABD Batı Teksas petrolü %1,43 artışla varil başına 81,66 dolar oldu. 

23 ülkeden oluşan OPEC+ 2024 politikasını gözden geçirmek üzere 26 Kasım'da bir bakanlar toplantısı düzenleyecek.

Önceki ve Sonraki Haberler