1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Suudi Arabistan’dan petro-dolar sistemini kıracak açıklama

Suudi Arabistan’dan petro-dolar sistemini kıracak açıklama

Suudi Arabistan, Çin de dahil olmak üzere önemli ticaret ortaklarıyla ilişkilerini güçlendirme çabaları kapsamında ABD Doları dışındaki diğer para birimleriyle de ticaret yapmaya açık olduğunu duyurdu.

Suudi Arabistan’dan petro-dolar sistemini kıracak açıklama

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan Krallığı, Amerikan Doları dışındaki para birimlerinde petrol ve doğalgaz ticareti yapmaya resmen açık olduklarını ilan etti.

1970’lerde kurulan ve ham ihracatın ABD'li para birimi cinsinden fiyatlandırılmasına dayanan petro-dolar sisteminin temel yapı taşları arasında görülen Suudi Arabistan, ABD Doları dışındaki diğer para birimleriyle de ticaret yapmaya yeşil ışık yaktı. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda olan Suudi Arabistan, Çin de dahil olmak üzere önemli ticaret ortaklarıyla ilişkilerini güçlendirme çabaları kapsamında görüşmelere açık olduğunu açıkladı. 

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Cedan,  Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, Dünya çapında ticareti geliştirmeye yardımcı olacak herhangi bir görüşmeyi dışlamadıklarını belirterek, “ABD doları, euro veya Suudi Arabistan riyali olsun, ticaret anlaşmalarımızı hangi para birimiyle yapacağımızı tartışmamız bir sorun teşkil etmiyor” dedi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler