1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Suudi Aramco satılabilir

Suudi Aramco satılabilir

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan'ın devlet petrol şirketi Aramco hisselerini satılabileceği ifade edildi.Petrol fiyatlarının 18 ayda yüzde 70 düşmesi...

Suudi Aramco satılabilir

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan'ın devlet petrol şirketi Aramco hisselerini satılabileceği ifade edildi.

Petrol fiyatlarının 18 ayda yüzde 70 düşmesi nedeniyle ciddi bir bütçe açığı sıkıntısı yaşayan dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, kamu petrol şirketi Aramco'daki hisselerini satmayı değerlendiriyor. Suudi Veliaht Prens'in yardımcısı Muhammed bin Salman, Aramco'daki hisselerinin satılmasının değerlendirilmekte olduğunu ve bir kaç ay içinde kararın verileceğini açıkladı.

Salman yaptığı açıklamada, "Bu gözden geçirilmekte olan bir konu ve gelecek birkaç ay içinde bir karar vereceğiz. Kişisel olarak ben bu satışın yapılması konusunda istekliyim. Bunun Suudi piyasasının çıkarına olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Muhammed Bin Salman Economist'e yaptığı açıklamada şirketin halka açılmasının daha fazla şeffaflık sağlayacağını ve eğer varsa yolsuzlukları önleyeceğini ifade etti. Salman ayrıca devletin sağlık, eğitim ve bazı askeri sanayiinde bulunan varlıklarının da satabileceğini kaydetti.

Aramco'nun değerinin 1 trilyon Dolar'dan fazla olduğu ifade ediliyor. Şirketin yüzde 20'sinin satılması ile ülkenin bir yıllık bütçesi karşılanabiliyor.

Dünyada üretilen her sekiz varil petrolden birini üreten Aramco geçtiğimiz Mayıs ayında Kral Salman tarafından Petrol bakanlığından ayrıştırılarak Veliaht Prens Muhammed Naif'in kontrolüne verilmişti.

Suudi Arabistan dünya petrol rezevlerinin yüzde 16'sına sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler