1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Süvari Çayı’na 2.4 MW’lık Dereli HES kuruluyor

Süvari Çayı’na 2.4 MW’lık Dereli HES kuruluyor

Enerji Günlüğü - Ankara Güdül-Beypazarı ilçelerindeki Süvari Çayı üzerine, 2.4 MW'lik Dereli Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali kurulması için...

Süvari Çayı’na 2.4 MW’lık Dereli HES kuruluyor

Enerji Günlüğü - Ankara Güdül-Beypazarı ilçelerindeki Süvari Çayı üzerine, 2.4 MW'lik Dereli Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali kurulması için çalışmalar başladı. 

Suvari Elektrik Üretim İnşaat Sanayi ve Ticacret AŞ, Ankara ili, Güdül İlçesi, Tahtacıörencik Mevkii ve Beypazarı İlçesi, Uruş Beldesi, Süvari Çayı üzerine, 2,4 MW’lık Dereli Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’ni (HES) kuracak.

Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yapan firma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) üretim lisansı almayı hedefliyor.

İnşaat dönemi 2 yıl olarak planlanan HES ile bu süre sonunda sistemin 2,4 MWm/2,14 MWe kurulu güç ile yılda 4,764 GWh enerji üretililmesi hedefleniyor. Projenin ekonomik ömrü ise 50 yıl olarak öngörüldü.

PROJE’NİN ÖZELLİKLERİ

Proje ile Süvari çayı üzerinde 808 m (kret kotu) ile yaklaşık 750 m kuyruksuyu kotları arasındaki düşü değerlendirilerek enerji üretimi sağlanmış olacak. Proje ile önerilen tesislerde 2,4 MWm/2,14 MWe kurulu güç ile yılda 4,764 GWh enerji üretilmesi planlanmakta. Enerji üretimi amaçlı olarak kurulacak tesis, regülatör, su alma yapısı, çökeltim havuzu, iletim kanalı, yükleme havuzu, cebri boru, hidroelektrik santral ve kuyruk suyu kanalından oluşuyor. Regülatör yeri Güdül ilçe sınırlarında, diğer proje üniteleri ise Beypazarı ilçe sınırlarında kalıyor.

Su alma ağzından, önce çökeltim havuzuna ve daha sonra sağ sahilde inşa edilecek 2.202 m uzunluğunda trapez kesitli iletim kanalına alınacak sular kanalın mansap ucundaki yükleme havuzuna iletilecek. Yükleme havuzundan 1,35 m çapında ve 121 m uzunluğunda bir adet cebri boru ile alınacak olan sular, 750 m kuyruksuyu kotundaki santralde türbinlenerek elektrik enerjisi üretilecek.

Santrale düşürülen proje debisi, santralde yer alacak 2 adet yatay eksenli francis tipi türbinde enerji üretimi amacıyla değerlendirildikten sonra Süvari Çayı'na geri bırakılacak. Proje debisi 5 m3/s, net düşü ise 54,06 m.

Önceki ve Sonraki Haberler