1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TABGİS: Kart komisyonu akaryakıt bayilerinin kârını eritti

TABGİS: Kart komisyonu akaryakıt bayilerinin kârını eritti

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), kredi kartı komisyonlarının altında ezilen bayi karlarının yükseltilmesini istedi.

TABGİS: Kart komisyonu akaryakıt bayilerinin kârını eritti

Enerji Günlüğü - Enflasyonist ortam, faiz oranlarının artması, kredi kartı komisyonlarının yükselmesi akaryakıt dağıtım sektöründeki oyuncuları vurdu. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) bu konuda yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini içeren bir açıklama yayınladı.

TABGİS'in açıklamasında yaşanan ekonomik koşulların da etkisiyle akaryakıt istasyonlarında kredi kartı kullanım oranının yüzde 90 seviyelerine ulaştığına dikkat çekildi. Buna karşılık, bayi kârlarının çok enflasyonun altında ezildiğine işaret edilen açıklamada “Bayi kâr marjları çok uzun zamandır yanlış mevzuat uygulamaları nedeniyle enflasyon oranının altında seyrettiğinden geldiğimiz noktada bayiler kredi kartı kullanımından doğan yüksek komisyon maliyetlerini karşılayamaz hale gelmişlerdir” denildi. Akaryakıt istasyonlarının 7/24 çalışan işyerleri olarak çok yüksek genel giderleri bulunduğuna dikkat çeken TABGİS Yönetimi “Bu genel giderler içinde işçilik, nakliye ve kredi kartıyla yapılan satışların maliyeti karşılanamayacak düzeydedir” değerlendirmesinde bulundu.

ANA DAĞITICILAR VE EPDK’YA TEPKİ

Akaryakıt bayilerinin kâr marjlarının genel giderleri karşılayabilecek düzeyde iyileştirilmesi için bugüne kadar EPDK ve dağıtım şirketleri nezdinde girişimlerde bulunulduğuna değinilen TABGİS açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Şimdiye kadar gösterdiğimiz çabalarımız ne yazık ki konunun muhatabı olan DAĞITIM ŞİRKETLERİ ve EPDKnezdinde karşılık bulmamıştır. Bu bakımdan akaryakıt bayilerinin içinde bulunduğu sorunun artık kriz halini aldığını, akaryakıt bayilerinin mağdur olmaması için bayi marjlarının acilen yeterli düzeye getirilmesi yönündeki çağrımızı kamuoyu nezdinde paylaşmaktayız.”

KÂR MARJINI KART KOMİSYONU YUTUYOR

Kart kullanımından doğan üye işyerlerinin ödemesi gereken takas komisyon oranlarının Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından belirlendiğine işaret eden TABGİS Yönetimi’nin bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle:

“BKM verilerine göre, kredi kartı kullanımında market ve alışveriş merkezlerinden sonra akaryakıt istasyonları ikinci sırada yer almaktadır. Sadece üç ayda kredi kartı takas komisyon oranları yüzde 166 artış göstermiştir. Yılbaşından bugüne kadar ise; kredi kartı satış maliyetimiz yüzde 383, işçilik maliyetimiz yüzde 107, nakliye maliyetimiz ise yüzde 172 artmıştır. Tüketicinin kredi kartını kullanarak bugün litresini 40 TL’ye satın aldığı motorin için bayiler 1,15 TL komisyon ödemektedir. Asıl trajedi, ödenen komisyon değil, brüt bayi marjının bugün 1,31 TL olmasıdır. Bu alış-verişten elinde 16 kuruşla kalakalan bayinin sıradaki işçilik, nakliye ve diğer genel giderlerinin tamamını nasıl ödeyebilmesi beklenmektedir?”

EPDK VE ANA DAĞITICILARA ÇAĞRI

TABGİS, kredi kartı komisyonlarına ezdirilen kâr marjlarının makul seviyelere yükseltilmesi için EPDK ve ana dağıtım şirketlerine çağrıda bulundu. Açıklamada şöyle denildi:

“İçinde bulunduğumuz kriz halinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak gerek EPDK’nın gerekse DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN acilen bayi marjlarını yeterli düzeye getirmelerini bekliyoruz. Aksi halde korkumuz bayilerin çok yakında kredi kartı komisyonunu dahi karşılayamayacak hale gelmeleridir. Hiç kimse mağdur olmadan bayi marjlarının genel giderlerimize yeterli gelecek bir düzeyde artırılmasına ilişkin talebimizi konunun aciliyeti ve önemi gereği kamuoyunun bilgilerine saygıyla arz ederiz.” 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler