1. HABERLER

  2. MEVZUAT

  3. Tacikistan ile enerji işbirliği yürürlükte

Tacikistan ile enerji işbirliği yürürlükte

Enerji Günlüğü - Bakanlar Kurulu “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanında İşbirliğine...

Tacikistan ile enerji işbirliği yürürlükte

Enerji Günlüğü - Bakanlar Kurulu “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı onayladı.

18 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da imzalanan ve 27/11/2013 tarihli ve 6507 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 26/12/2013 tarihli ve 4065528 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 27/1/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır. Karar bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanındaki uzun vadeli kapsamlı işbirliği daha da geliştirilecek.

İŞBİRLİĞİ ALANLARI

Anlaşma ile taraflar öncelikli olarak TEMSAN gibi Türk şirketlerinin teknik yardımıyla, Tacikistan sınırları içerisinde ‘anahtar teslim’ şartları dahilinde 250 Kw ile 10 bin kW kapasiteli küçük ölçekli Hidrolik santrallerin tasarımı, inşası, imalatı ve tesisi yapılacak.

Yine Tacikistan’da elektrik üretimi ve iletimi projelerine Türk kamu ve özel şirketlerinin katılımı teşvik edilecek. Tacikistan’da petrol ve gaz arama ve üretimi geliştirilip teşvik edilecek.Tacikistan’da maden arama ve çıkarma alanlarındaki ikili işbirliği geliştirilecek.

ORTAK ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULACAK

Taraflar bu konuları ele almak amacıyla Ortak Enerji Çalışma Grubu oluşturacaklar. Anlaşmanın süresi beş yıl olacak, istenildiği taktirde beşer yıllık sürelerle uzatılabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler