1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Tacikistan ve Kırgızistan’ın nükleer yakıtı Rusya`dan

Tacikistan ve Kırgızistan’ın nükleer yakıtı Rusya`dan

Enerji Günlüğü - Rusya hükümeti, devlet nükleer kurumu Rosatom’un sunduğu, Rusya’nın Tacikistan ve Kırgızistan’la nükleer enerjinin barışçıl...

Tacikistan ve Kırgızistan’ın nükleer yakıtı Rusya`dan

Enerji Günlüğü - Rusya hükümeti, devlet nükleer kurumu Rosatom’un sunduğu, Rusya’nın Tacikistan ve Kırgızistan’la nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını öngören anlaşma taslaklarını onayladı. Anlaşmalar, özellikle Rusya’dan nükleer malzemelerin ve teknolojilerin ihracatını düzenliyor. Anlaşmalara göre Tacikistan ve Kırgızistan’a teslim edilen nükleer malzemeler, yüzde 20’ye kadar zenginleştirilemeyecek. Ayrıca Rusya’nın peşin yazılı onayı alınmadan gelen uranyum zenginleştirilemeyecek ve işlenemeyecek.

Bunun dışında anlaşmalarda nükleer malzemelerin Tacikistan ve Kırgızistan tarafından başka ülkelere ihraç edilmesine ilişkin düzenlemeler de getiriyor. Söz konusu anlaşmalar gereği nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ile ilgili bilimsel araştırmaların yürütülmesi için ülkeler arasında ortak koordinasyon komiteleri kurulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler