1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. TAEK’ten nükleer denetim

TAEK’ten nükleer denetim

Enerji Günlüğü - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürlüğü’nde kalite denetimi yaptı.Akkuyu NGS Elektrik...

TAEK’ten nükleer denetim

Enerji Günlüğü - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürlüğü’nde kalite denetimi yaptı.

Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürü Fuad Akhundov, denetim öncesi yaptığı açıklamada, “şirketimiz tarafından yürütülen faaliyetler, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Şirketimizin kapıları TAEK ve diğer denetim kurumlarına her zaman açıktır. Umarım ki Akkuyu NGS Projesi kapsamında tarafınıza sunacağımız bilgiler, sorularınızın cevabını karşılar ve şirketimizin faaliyetleri ile ilgili hiç bir soru cevapsız kalmaz” dedi.

TAEK Nükleer Güvenlik Dairesi Başkanı Mehmet Ceyhan’ın başkanlığındaki heyetin gerçekleştirdiği denetim, iki gün sürdü. Şirketin kurulmasından bu yana yapılan işlerin sonuçları, ofiste iş organizasyonu, kalite yönetim sistemi, proje şirketinin kayıt ve raporlama dokümanları denetim konusu olan ana başlıklar arasında yer aldı.

TAEK heyetine, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş İnsan Kaynakları ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Andrey Gurlenov tarafından projenin genel stratejisi, teknik politika, kurumsal ve operasyonel yönetim sistemi, şirketin organizasyonel yapısı ve şirketin bilgi güvenliği yönetimi gibi başlıklarda bir sunumlar yapıldı.

Sunumdan sonra, TAEK yetkilileri tarafından şirket personelinin yetkinlik düzeyi ile ilgili sorular yöneltildi.Andrey Gurlenov“Her bir şirket çalışanı için görev tanımı hazırlanmış olup, bu belgede ilgili görev için aday olan kişinin sahip olması gereken tecrübe, bilgi, birikim ve yeterlilik düzeyi gibi tüm şartlar belirlenmiştir. Şirketimizde her yıl, personel yetkinlik düzeyinin geliştirilmesini hedefleyen muhtelif programlar uygulanmaktadır”diye konuştu.

Denetim kapsamında, tedarikçi seçim süreci, akit taraf seçim ve tekrar değerlendirme kriterleri konuları da ele alındı.

Sözleşmeler ve Satın Alma Departmanı Müdürü Vladimir Chudin, Akkuyu NGS Projesi kapsamında temin edilen ürünlerin uygunluk kontrolü ve kabul sürecini anlattı.

Denetim sırasında, TAEK heyeti tarafından talep edilen dokümanlar sunuldu, gerekli açıklamalar yapıldı ve çalışma yerleri gezilerek ofis personeli ile konuşuldu.

Kalite Yönetim Başuzmanı Vladimir Novikov ise denetim heyetine bilgi verirken, uygunsuzluk yönetimi, sonuç değerlendirme ve veri analizi, kalite sisteminin geliştirilmesi için veri tabanı oluşturulması, kalite yönetimi kapsamında düzeltici ve önleyici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gibi konuların önemini vurguladı.

TAEK’in “Nükleer Tesislerin Güvenliği için Kalite Yönetimi” Yönetmeliği’ne göre, nükleer sektörde denetim ve teftişlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Denetim, nükleer tesisin emniyetli işletilmesinden sorumlu operatörün sahip olduğu yönetim sisteminin kontrolünü amaçlıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler