1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. TAEK’ten Nükleer santral işletmelerine ilişkin düzenleme

TAEK’ten Nükleer santral işletmelerine ilişkin düzenleme

Enerji Günlüğü - Nükleer santrallere ilişkin bir faaliyeti yerine getirmek üzere izin verilen tüzel kişiler, tesisin güvenli ve emniyetli bir şekilde...

TAEK’ten Nükleer santral işletmelerine ilişkin düzenleme

Enerji Günlüğü - Nükleer santrallere ilişkin bir faaliyeti yerine getirmek üzere izin verilen tüzel kişiler, tesisin güvenli ve emniyetli bir şekilde işletilmesinden birincil derecede sorumlu olacak.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Nükleer santrallerde işletme organizasyonu, işletme personeli nitelikleri ve eğitimi ile işletici personel lisanslarına ilişkin usul ve esasları belirledi. Buna göre Nükleer santrallere ilişkin bir faaliyeti yerine getirmek üzere izin veya lisans verilen tüzel kişiler, tesisin lisans koşulları, düzenleyici gereklilikleri ve ilgili mevzuata uygun olarak güvenli ve emniyetli bir şekilde işletilmesinden birincil derecede sorumlu olacak. Bu sorumluluğu çerçevesinde ise yetkilendirilen kişiler tesisin güvenlik ve emniyet kültürü çerçevesinde işletilmesini garanti altına alacak nükleer güvenlik ve emniyet politikaları ve hedeflerini oluşturacak ve bu hedefler doğrultusunda mali kaynaklar ile insan kaynaklarını zamanında temin ve tahsis edecekler.

Yetkilendirilen kişi ayrıca tesisin lisans koşulları ve ilgili ulusal mevzuata uygun bir şekilde işletilmesine yönelik tüm sorumluluklarını yerine getirmek üzere bir işletme organizasyonu kuracak. Söz konusu işletme organizasyonunda, konusunda yetkin yöneticiler ile tesisin güvenli ve emniyetli işletilmesi için gerekli yasal ve düzenleyici gereklilikleri sağlayan yeterli sayıda, yetkin ve deneyimli işletme personeli görev alacak.

Ayrıca tesisin güvenli ve emniyetli bir şekilde işletilmesini doğrudan etkileyen konuların değerlendirilip karara bağlanacağı bir veya birden fazla komite de işletme organizasyonunda yer alacak.

Yönetmeliğe göre işletme personelleri ise mental uyanıklık ve duygusal denge, sesli, yazılı ve görsel uyarıları algılayacak ve kendini ifade edebilecek iletişim becerileri, görevinin gerektirdiği hareketleri yapabilecek fiziksel yapı, motor, güç ve hareket yeteneği kapsamında yeterli kapasiteye ve görevinin gerektirdiği bilgi ve deneyime sahip olmak durumunda.

Personeller, yetkilendirilen kişi tarafından oluşturulan prosedür çerçevesinde eğitim ve yeterlik sınavına tabi tutulacak ve TAEK’ten görevine ilişkin işletici personel lisansı alacak. Söz konusu lisanslar ise 4 yıl boyunca geçerli olacak.

Düzenlemeye göre lisansı herhangi bir sebeple iptal edilen kişiler 5 yıl içerisinde yeniden lisans başvurusu yapamayacak. Yine herhangi bir sebeple işletici personel lisansı iki kez iptal edilmiş bir personel için ise yeniden lisans başvurusu yapılamayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler