1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Talep düştü petrol 40 doların altında!

Talep düştü petrol 40 doların altında!

Çin’in petrol talebinde görülen yavaşlama ve ABD'de talep artışının durması ile brent petrol varil fiyatı yeniden 40 doların altına indi.

Talep düştü petrol 40 doların altında!

Enerji Günlüğü - Çin’in petrol talebinde görülen yavaşlama Brent ve WTI’da fiyatların yönünü tekrar değiştirdi. Brent petrol yeniden 40 doların altında. 

Petrol fiyatları, dünya genelinde COVID-19 enfeksiyonlarının artması nedeniyle talepteki toparlanmanın zayıflayabileceği endişeleriyle dün yüzde 5’in üzerinde değer kaybetti. Uzmanlara göre değer kaybının temmuz ve ağustos aylarında tüm makroekonomik verilerde de görülebilen yavaşlamanın küresel petrol talebine olan etkisinden kaynaklandı. 

DÜNYA’dan Hilal Sarı’nın haberine göre Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün ve müttefiklerinin (OPEC+) kesintileri azaltmaya başlaması ve stokların yüksek düzeyde seyretmesi nedeniyle fiyatların bu sonbaharda da yükselemeyeceği öngörüsü hakim. 

SEKİZ GÜNDE %8 DÜŞÜŞ

DÜNYA’dan Hilal Sarı’nın haberine göre hem Brent hem de Batı Teksas Petrolü (WTI) fiyatları, son birkaç günde Ağustos ayı boyunca işlem gördükleri aralıkların dışına çıktı. Brent petrolün varil fiyatı sadece Eylül ayında yüzde 8’den fazla düştü. Suudi Arabistan’ın Asya’ya sattığı Arap hafif petrolü için ekim ayı resmi satış fiyatlarında beş ayın en büyük indirimini yapması, talebin duraksadığına işaret eden başka bir gelişmeydi ve hafta başında petrol fiyatları bu haberle düşmüştü. 

WTI 37 DOLARIN DA ALTINDA 

Brent önceki gün Türkiye saatiyle 17:30 itibariyle yüzde 5'in üzerinde bir kayıpla 39.55 dolara kadar gerilerken, WTI yüzde 8’ye yakın gerilemeyle gün içinde 37 doların da altına indi. Commerzbank analisti Eugen Weinberg petrol fiyatlarındaki zayıf seyrin talep endişelerinden kaynaklandığı görüşünde. 

Rystad Energy analistleri ise karantinalar geri dönerse küresel talebin 3,7 milyon varil/gün daha düşeceğine inanıyor, bu yıl talepte tam bir iyileşme olmayacağını tahmin ediyor. Dünyanın artık hedefli ve daha akıllı karantinalarla hareket edecek olmasının petrolde ikinci çeyrekteki gibi bir çöküşe neden olmayacağını belirten uzmanlara göre özellikle seyahat ve havacılık sektörlerindeki durgunluk fiyatları baskılayabilir. 

TALEPTE TOPARLANMA DURDU

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre ABD’nin petrol talebi ağustos ayında pandemi öncesinin yüzde 85’ine kadar yüksedi ancak orada durakladı. Hindistan’ın petrol talebinde de durgunluk görünmesi, uzmanlara göre fiyatları en çok baskılayacak etkenlerden. Ülkenin en büyük yakıt perakendecileri Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp ve Hindustan Petroleum Corp’un satışlarının temmuz ve ağustos aylarında geçen yılın aynı dönemine göre hala yüzde 20’nin de üzerinde düşüşe işaret ettiği belirtiliyor.

ÇİN’DE TALEP YAVAŞLIYOR 

Küresel talebin hız kesmeye başladığı yaz aylarında Çin, petrol üreticisi ülkelerin can simidi oluyordu. Çin Gümrük İdaresi'nden derlenen verilere göre, Bloomberg dünyanın en büyük petrol ithalatçısının temmuzdaki talebinin bir yıl öncesine göre yüzde 19,5 arttığını yazdı. Ancak ağustosta ejderhanın petrol tüketiminin ve ithalatının yavaşlaması petrol piyasasında fiyatların düşebileceği sinyalini veriyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler