1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP, Azerbaycan Meclisi’nden geçti

TANAP, Azerbaycan Meclisi’nden geçti

Enerji Günlüğü - Azerbaycan Milli Meclisi, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ile ilgili iki anlaşmayı onayladı. Meclisin bugünkü oturumunda,...

TANAP, Azerbaycan Meclisi’nden geçti

Enerji Günlüğü - Azerbaycan Milli Meclisi, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ile ilgili iki anlaşmayı onayladı. Meclisin bugünkü oturumunda, TANAP projesi kapsamında Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılmış iki anlaşma milletvekillerinin oylamasına sunuldu. Yapılan oylamada her iki anlaşma oybirliği ile kabul edildi.
Onaylanan anlaşmalar Azerbaycan doğalgazının Türkiye'ye satışı ve Anadolu üzerinden Avrupa'ya nakli için yapımı planlanan doğalgaz hattını kapsıyor.
Türkiye'ye doğalgazın müstakil bir hatla taşınması ve satışı ile ilgili anlaşma 25 Ekim 2011 tarihinde İzmir'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmıştı. TANAP ile Avrupa'ya doğalgaz nakli konusundaki anlaşma ise bu yılın 26 Haziran 2012 tarihinde imzalandı.
7 milyar dolara mal olacak ve 2026 yılına kadar yıllık kapasitesinin 31 milyar metreküpe ulaşacağı öngörülen TANAP projesinde Azerbaycan'ın devlet petrol şirketi SOCAR yüzde 80, Türkiye'nin "BOTAŞ" ve TPAO şirketleri ise birlikte yüzde 20 paya sahip.

 

Önceki ve Sonraki Haberler