1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. “TANAP bölge için dev bir enerji yatırımı”

“TANAP bölge için dev bir enerji yatırımı”

Trans Anatolian Boru Hattı (TANAP) Projesi ve bölgeye getireceği avantajlar hakkında bir açıklama yapan Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet...

“TANAP bölge için dev bir enerji yatırımı”

Trans Anatolian Boru Hattı (TANAP) Projesi ve bölgeye getireceği avantajlar hakkında bir açıklama yapan Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren, “TANAP, bölge için dev bir enerji yatırımıdır” dedi. Azerbaycan’ın 2018 yılına kadar enerji alanında Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağını belirten Eren, şöyle konuştu: “26 Aralık 2011’de mutabakatı imzalanan TANAP, Türkiye ve Avrupa’nın doğalgaz arzına, Azerbaycan Şah Deniz-2 Sahası ve ilave kaynaklardan doğal gaz tedariği ile büyük katkı sağlayacaktır.”

Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılacağını dile getiren Eren, “Toplam 10 milyar dolarlık yatırım maliyeti bulunan projenin inşasına 2014 sonunda başlanacak. Projenin ilk aşamasının 2018 yılında hazır olması planlanıyor. Yüzde 20 payı BOTAŞ ve TPAO, yüzde 80 payı da Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’a ait olan boru hattının uzunluğu 1730 kilometre olacak” diye konuştu. TANAP’ın iki ülke açısından çok büyük stratejik öneme sahip olduğuna değinen Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje, bir taraftan Türkiye ve Avrupa için arz güvenliğini desteklerken diğer yandan Azerbaycan’ın sahip olduğu doğalgaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getirecektir.”

TANAP’ın bölgede istihdam sağlanması noktasında önemli misyon üstleneceğini ifade eden Eren, “Proje ile ciddi oranda iş imkanı sağlanacak. Uluslararası alanda piyasaların Türkiye’ye karşı güveninin artması sağlanacaktır. Proje ile yurt içi ve yurt dışı sermayenin ülkemize çekilmesi sağlanacak ve kredi kuruluşlarının Türkiye’ye yatırım yapmaları konusunda iyi bir örnek teşkil edecektir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler