1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP tamam, Azeri gazını Avrupa`ya taşıma yarışı kızıştı

TANAP tamam, Azeri gazını Avrupa`ya taşıma yarışı kızıştı

Enerji Günlüğü - Azeri gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinin hem Azerbaycan, hem de Türkiye tarafından onaylanıp kesinleştirilmesi,...

TANAP tamam, Azeri gazını Avrupa`ya taşıma yarışı kızıştı

Enerji Günlüğü - Azeri gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinin hem Azerbaycan, hem de Türkiye tarafından onaylanıp kesinleştirilmesi, bu hattan Batı Türkiye'ye ulaşacak Şah Deniz II gazını Avrupa içlerine taşımaya talip iki proje arasındaki rekabeti kızıştırdı. TAP'tan, "TANAP'la işbirliği yapmak istiyoruz" açıklaması geldi.

Şah Deniz II sahasından çıkarılacak Azeri doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'ne ilişkin anlaşmanın hem Azerbaycan hem de Türkiye tarafından onaylanması, Azeri gazının Türkiye'den Bulgaristan ve Yunanistan sınırına kadar ulaştırıldıktan sonra hangi projeyle Avrupa içlerine ulaştırılacağı konusundaki rekabet iyice su yüzüne çıktı. Nabucco Konsorsiyumu, Şah Deniz II konsorsiyumunun Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı TAP'ı mı yoksa Nabucco West'i mi tercih edeceği henüz kesinleşmediği halde, bu tercih netleşene kadar Nabucco West'in geliştirme maliyetlerini ortaklaşa karşılama konusunda Şahdeniz II konsorsiyumu ile birlikte çalışma konusunda anlaşma sağladığını duyurmuştu.
Ancak Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı TAP işin peşini bırakacağa benzemiyor. TANAP'la Türkiye'nin batısına kadar ulaştırılacak Şah Deniz 2 gazını Avrupa'ya taşımaya talip olan TAP şirketi, TANAP'la işbirliği yapmak istediğini duyurdu. Açıklamada şöyle denildi: TAP şirketi, Azerbaycan ve Türkiye'nin TANAP projesini onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu anlaşma Güney Gaz koridorunun gerçekleşmesi için önemli bir adım. Güney Gaz koridorunun en önemli aşaması olan TANAP'la işbirliğini devam etmekte mutluluk duyarız."

Önceki ve Sonraki Haberler