1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP Türk Burçağı’nı literatüre kazandırdı

TANAP Türk Burçağı’nı literatüre kazandırdı

TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. ‘Lathyrus turcicus’un literatüre geçmesine katkı sağladı. 3 yeni tür üzerinde de tanımlama çalışmaları devam ediyor. 

TANAP Türk Burçağı’nı literatüre kazandırdı

 


Enerji Günlüğü - Bugüne kadar 8 böcek ve 5 bitki türünü bilim dünyasına kazandıran TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. (TANAP), “Lathyrus turcicus”un da literatüre geçmesine katkı sağladı. Böylelikle TANAP, Türk Burçağı olarak da tanımlanan bu yeni bitki türü ile beraber toplam 14 yeni türü bilim dünyasına resmi olarak kazandırmış oldu. Bununla birlikte 3 yeni tür üzerinde de tanımlama çalışmaları devam ediyor. 

BURSA’DA KEŞFEDİLDİ

Yeni bitki türü olan Lathyrus turcicus (Türk Burçağı) ilk olarak, TANAP’ın Bursa Büyükorhan ilçesindeki ekolojik izleme çalışmaları sırasında 31 Ağustos 2022 yılında keşfedildi. Bilimsel araştırma ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından, bu yeni bitki türü ile ilgili makale Phytotaxa Dergisi’nde 19 Mayıs 2023 tarihinde yayımlandı. Böylelikle, Lathyrus turcicus (Türk Burçağı) resmiyete kavuşarak Uluslararası Bitki Adları İndeksine (IPNI) girmeye hak kazandı. 

HEDEF 17 TÜR

TANAP daha önce yaptığı ekolojik izlemeler sonucu; Tanap cinar, Tipula tanap, Hilara ardahanensis, Hilara elifae ve Hilara hasbenlii vb. hakkında bilimsel makaleler yayınlanmasına vesile olarak dünya bilim camiasına yeni türler kazandırmıştı. 3 yeni tür üzerindeki tanımlama çalışmaları ise devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında, toplamda 17 yeni tür bilim dünyasına kazandırılmış olacak. 

1,811 kilometrekil Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şahdeniz-2 Gaz Sahası’nda üretilen doğal gazı Türkiye ve Avrupa’ya taşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler