1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP üst düzeyde korunacak

TANAP üst düzeyde korunacak

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için son teknoloji ürünü bir çok farklı güvenlik önlemi kullanılacak.Enerji ve...

TANAP üst düzeyde korunacak

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için son teknoloji ürünü bir çok farklı güvenlik önlemi kullanılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'nin hali hazırda koruduğu boru hatlarında kazandığı tecrübelerden faydalanılarak, Özel Güvenlik Kanunu çerçevesinde TANAP üst düzeyde korunacak.

TANAP'ın Taslak Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Raporuna göre, 1085 kilometrelik hat boyunca erişim kontrol sistemi kurulacak. Sistem, istasyon, bina ve kontrol odalarına erişimi düzenleyecek. Kullanıcının teşhisi akıllı kartlarla yapılacak. Kısıtlı alanlara erişim, yalnızca PIN (kişisel kimlik) numarası içeren akıllı kartlarla mümkün olacak. Erişim kapsamında, araç tanıma sistemi de kurulacak.

Gerekli izinler olmadan boru hattına müdahale ve istasyon alanlarına girme teşebbüslerini algılamak amacıyla, "boru hattı izinsiz giriş algılama" ve "çevre kontrol" sistemleri kullanılacak. Kompresör, gaz çıkış, blok vana, pig ve ölçüm istasyonlarının güvenliği, optik sensör kabloları, hareket algılama sensörleri ve lazer tarayıcı olmak üzere üç farklı izinsiz giriş algılama teknolojisini birleştiren bir sistemle sağlanacak. Şüpheli olaylar halinde alarm çalacak ve güvenlik kameraları ilgili alana yönlendirilecek.

Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. Bu çıkışlardan Türkiye 16 milyar metreküplükkapasitenin 6 milyar metre küpünü alırken geriye kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya gidecek.

Önceki ve Sonraki Haberler